AUSTRIJA

Zakon o islamu: Propovijedi u džamijama na njemačkom

Foto: ilustracija
Zakon o islamu: Propovijedi u džamijama na njemačkom
12.12.2014.
u 21:30
Zabranjuje se financiranje hodža i džamija iz inozemstva
Pogledaj originalni članak

Islamisti koji borce iz Europe najčešće novače među mladim muslimanima u šoku su. Austrijska je vlada naime prihvatila nacrt Zakona o islamu prema kojemu će njihovo djelovanje od sljedeće godine biti gotovo nemoguće. Glavni dio Zakona o islamu, čiji je cilj sprečavanje širenja mržnje i radikalizacije, zabranjuje djelovanje hodžama koji su plaćeni ili se financiraju iz inozemstva. Imajući a umu da je upravo Beč glavno središte za regrutiranje terorista iz Europe koji se danas bore na strani ISIL-a u Siriji i Iraku, novi zakon težak je udarac logističkoj organizaciji radikalnih islamista.

Država ispred religije

Zbog tog će zakona već sljedeće godine Austriju morati napustiti 65 hodža koji sredstva primaju iz Turske, koja snosi sve troškove njihova boravka. Ujedno, sva vjerska udruženja i klubovi koji svojim djelovanjem zalaze u religiju morat će ubuduće djelovati unutar službenih vjerskih društava poput Islamske zajednice u Austriji ili pak Alavitske zajednice koja djeluje u Beču.

Posebno je jasan i decidiran zakon kada se govori o nadležnosti. Prema njemu, zakoni države uvijek i u svakom slučaju imaju prednost pred vjerskim pravilima. Prevedeno, nitko se i nikada ne može pravdati da uime islama propagira mržnju, da regrutira borce za džihad, da prisilno udaje maloljetne kćeri ili da, uime islama, nameće nekome pravila života i odijevanja. Šlag na tortu novog zakona je i odredba prema kojoj se vjerski obredi i propovijedi moraju održavati isključivo na njemačkome jeziku.

Nema odgode

Islamska vjerska zajednica ogorčena je ovim prijedlogom zakona, no njihove žalbe zasad su uzaludne. Ministar integracija Sebastian Kurz te ministar civilnih poslova Josef Ostermayer nisu prihvatili njihov zahtjev za prijelazni rok od 15 godina do pune primjene zakona, već će problem stranih hodža i njihova financiranja biti riješen do kraja 2015. Islamska vjerska zajednica Austrije priprema odgovor, no svi su izgledi da će parlament zakon prihvatiti bez izmjene.

Zakone o islamu spremaju i Velika Britanija i Njemačka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

IZ
izraelskidemokrati
16:25 13.12.2014.

bravo..a mislili smo da ste na pogresnom nedemokratskom putu..hodze izvana ne mogu..a jezik samo nemacki ,bravo hi himler.neka se zna nije to diskriminbacija, to je postoanje jednog casnog jezika...dole antisemitizam.

IZ
izraelskidemokrati
16:53 13.12.2014.

takitako@ hehehe nama nece , jer vidi vidi sto sam napisao " zabranjen antisemitizam" hihi ovo pali svuda ,aha znam da ste i vi arapi semiti,ali niste izraelski semiti..a joj nama da zabrani rabine izvana, ma cujes to je "antisemitizam" hehe o financiranju sinagoge izvana hihi ma cuj ja hihi da ne pisem vise,da ne bi njemacku opet znas vec.

TA
takitako
16:49 13.12.2014.

to je dobra ideja, ne mogu hodze izvanma, a papa moze vani, biskupi isto, popovi secu svuda..a hodze ne jer su arapi..a arapi su ist semiti..druze izraelskidemokrato, i arapi jesu semiti, a njemacki da to je sluzbeni jezik u njeackoj, ali vjera nije sluzbena samo za njemacki, jer pazi ovo " vjera i drazva su radvojeni u zapadnim drzava" vjera je sloboda koja u takvim drzavama " sa vrijednostima zapadnim" je zagarantovana da se odrzi na bilo kojem jeziku..zar cete i vi izraelci pevati njemacki samo na vasim sinagogama, zar ce i vama rabini izvana biti zabranjeni ?