Kolumna

Zakon neće uhvatiti lopova

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
Zakon neće uhvatiti lopova
09.06.2019.
u 18:30
Zakonima se neće zaustaviti korupcija sve dok će o najmanjoj sitnici odlučivati neki političar
Pogledaj originalni članak

Zakoni protiv korupcije neće zaustaviti korupciju, kao što ni zakoni o sigurnosti neće povećati sigurnost, kao što zakon o dostojanstvu neće ljudima vratiti dostojanstvo, zatvaranje luka neće zaustaviti migracijski val... Današnji političari misle da su donošenjem nekog zakona riješili problem, a zakoni moraju biti doneseni da bi se olakšao život ljudima. Prisjećam se doskočice nastale početkom devedesetih godina kad su u Italiji u protukorupcijskoj istrazi nazvanoj “čiste ruke” pozatvarani mnogi političari, a neki su, kao bivši premijer Bettino Craxi, pobjegli u inozemstvo kako bi izbjegli zatvor. Proizvodnja se zaustavila, a poduzetnici su govorili: O.K., zatvorili ste korumpirane političare, a sad nam recite kome trebamo dati plavu kuvertu da bismo nastavili raditi.

Od tada do danas doneseni su mnogi zakoni kojima se mislilo zaustaviti korupciju, a korupcija je veća nego tada. A i percepcija o stupnju korupcije veća je od stvarne. Druga pogrešna percepcija u Italiji je ona da je zemlja pod invazijom izbjeglica. Kad se pita ljude koliki je postotak imigranata, odgovor varira od 20 do 30 posto ukupnog stanovništva, a ima ih oko osam posto, odnosno točno 5,45 milijuna na 60 milijuna stanovnika. Uračunani su i oni koji imaju dozvolu i oni koji čekaju da im se status uredi. Od tih stranaca, samo je milijun muslimana, a ostali su iz kršćanskih zemalja, najviše, oko 1,2 milijuna, ima Rumunja, pa Albanaca (440 tisuća), Marokanci su na trećemu mjestu (416 tisuća) itd.

U Italiji imigranti uglavnom dolaze iz europskih zemalja pa je zatvaranje luka više propagandni potez nego što je utemeljen na realnosti. Zakonima se neće zaustaviti korupcija sve dok će o najmanjoj sitnici odlučivati neki političar. Kad se problemi rješavaju tako da se ne pogleda realnost, već se djeluje na osnovi percepcije građana, stvaraju se još veći problemi. U posljednje četiri godine Italiju je napustilo 600 tisuća uglavnom mladih. Političari nisu shvatili ili ne žele shvatiti da je problem njihova neučinkovitost.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.