top menadžeri

Tko je hrvatski financijski analitičar kojeg svjetske agencije kuju u zvijezde

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Tko je hrvatski financijski analitičar kojeg svjetske agencije kuju u zvijezde
28.09.2015.
u 19:05
U mjesec dana tri puta točno je predvidio pad i rast vrijednosti dionica
Pogledaj originalni članak

Opisujući nedavna zbivanja na američkoj i svjetskim burzama, agencija Bloomberg u prvi je plan stavila Zagrepčanina Marka Kolanovića, šefa jednog od odjela investicijske banke JP Morgan. "Tko je taj momak? Je li on novi Gandalf?", navodi u svom tekstu inače vrlo hladna i profesionalna novinska agencija.

Kolanović je prije nekoliko godina izabran za najboljeg burzovnog analitičara u SAD-u, a ovih dana kuju ga u zvijezde i propitkuju njegove nadnaravne sposobnosti nakon što je nekoliko puta predvidio što će se kratkoročno događati s dioničkim tržištima. Posljednjih mjesec dana svjetske su se burze zatresle nekoliko puta i u tim su transakcijama dioničari gubili imovinu vrijednu milijarde.

Nije vidovitost, nego rad

Kolanović se od 24. kolovoza izdvojio od ostalih analitičara po tome što je u vrijeme kad su svi najavljivali rast dionica upozoravao na suprotne trendove i obrnuto, što se na kraju i dogodilo. Prvi njegov veliki pogodak bio je 27. kolovoza, kada je istaknuo da su tržišta još osjetljiva te najavio nove gubitke i to nakon što je rasla dva dana zaredom oko 6 posto.

Pokazalo se da je bio u pravu jer je uslijedio novi pad od 4 posto... Da je samo jednom pogodio u kojem smjeru će ići trgovina, za Kolanovića bi se, navodi agencija, moglo reći da mu se posrećilo, no kako su se njegova predviđanja pokazala točnima više puta, Bloomberg na kraju ipak ističe da iza njih ne stoji ni sreća ni vidovitost, nego ozbiljan rad koji se temelji na praćenju trendova (CTAs) i strategiji upravljanja volatilnostima. Kolanović je diplomirao fiziku na zagrebačkom PMF-u, krajem devedesetih otišao je u SAD gdje je obranio doktorat iz fizike, ali životni ga je put odveo u brokerske vode i svijet financija gdje je trenutačno zauzeo jednu od visokih pozicija šefa odjela u najvećoj investicijskoj banci u Americi. Uz njega na top pozicijama u JP Morganu rade još i Dubravko Lakoš-Bujas i Mislav Matejka, sin donedavnog viceguvernera HNB-a.

Toliko pogodaka rijetkost

Ljudi upućeni u globalna burzovna kretanja kažu da je kratkoročne pomake na tržištu dionica jako teško predvidjeti – a Kolanović je to napravio nekoliko puta zaredom, što je zaista rijetkost. Nakon što se takvo što pročuje, sve više analitičara i tradera počne pratiti objave tog analitičara, tako da njegova predviđanja mogu postati tzv. samoispunjavajuće proročanstvo (selffullfilling prophecy), tj. dionice mogu početi padati / rasti samo zato što je on to rekao.

Kolanović je u JP Morganu od 2008. godine, a u Zagrebu je prije dvije godine održao predavanje studentima PMF-a kazavši da im ne može dati jednoznačan savjet o odlasku u inozemstvo.

– Sve je stvar osobnih sklonosti. Karijera u financijskom svijetu pruža velike mogućnosti zarade, ali trebate odvagnuti jesu li vam važniji novac i moguća karijera ili ugodan život, obiteljske veze i prijateljstva – istaknuo je Kolanović.

>> Zagrepčanin Marko Kolanović najbolji je analitičar u SAD-u

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DO
domicic
08:59 29.09.2015.

Gospođica Gatarić bi trebala malo provjeriti što piše, jer očito je da nema pojma o ovoj materiji. JP Morgan je navedena kao investicijska banka, a niti je to ikada bila, a prema zakonu Dodd-Frank ta kategorija banke više ni ne postoji.

TH
than
01:06 29.09.2015.

I onda JP Morgan se spominje. Pa oni su jedni od najodgovornijih za teske promasaje koji su doveli do pocetka financijske krize.

MA
Malenkost
20:25 28.09.2015.

Mesijas financija i spekulanata te svih koji zele bez napora zaraditi dosta novca ili izgubiti sto je najcesce ako zagrizu glupe male ribice ta ovu uzdu. Ha, ha, ha ... uvijek isti trikovi .. . i zrtve.. nikad kraja.