KONAČNA ODLUKA USKORO

Zagrebačkoj organizaciji stiže pojačanje: Nezavisni Renato Petek postaje novi član SDP-a

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Joško Klisović predstavio izborni program
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Joško Klisović predstavio izborni program
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: U sjedištu GO SDP-a održana je konferencija za medije
02.09.2021.
u 18:36
U stranku bi, ako uđe, došao s još 20-ak visokoobrazovanih mladih stručnjaka
Pogledaj originalni članak

Nezavisni zastupnik u Zagrebačkoj skupštini Renato Petek uskoro bi mogao postati član SDP-a.

Naime, kako neslužbeno doznajemo od njegovih bliskih suradnika, Petek je na tu temu već obavio i konkretne razgovore s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom kao i povjerenikom za zagrebački SDP Davorom Terzićem koji vodi tu organizaciju od njezina raspuštanja, a konačna će odluka biti poznata u idućih tjedan dana.

Najaktivniji skupštinar

Nema sumnje da će, uđe li Petek u SDP, ta stranka biti na dobitku kao i Klub zastupnika SDP-a u Skupštini koji broji svega petero skupštinara od kojih je trenutačno samo troje iz SDP-a. Naime, Petek slovi za jednog od najaktivnijih i najprepoznatljivijih skupštinara koji je u javnosti dobio poene prije svega svojom kritikom Bandićeva načina upravljanja gradom, ali i za zastupnika koji se ne libi kritizirati i neke odluke aktualnog vodstva i gradonačelnika Tomislava Tomaševića iako je formalno u koaliciji s Možemo!.

Ništa manje nije zanimljiv i tajming u kojemu bi Petek mogao postati član SDP-a. Za deset dana, točnije 11. rujna SDP će održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj bi trebala biti raspisana nova pravila za unutarstranačke izbore koji se u SDP-u moraju provesti do kraja studenog. To znači da sredinom rujna kreće bitka za novog lidera i novo vodstvo svih stranačkih organizacija pa tako i zagrebačkog SDP-a čiji bi Petek uskoro mogao postati član.

Kome će se Petek u toj utrci prikloniti i može li nekom kandidatu za nasljednika Gordana Marasa biti možda i vjetar u leđa za pobjedu, bit će zanimljivo pratiti. A postane li član, nije isključeno i da se sam Petek kandidira za neku od funkcija unutar zagrebačke organizacije ako mu to, naravno, budu dozvoljavala nova izborna pravila.

U stranku bi, ako će ući, Petek, doznajemo, došao s još 20-ak visokoobrazovanih mladih stručnjaka, a glavni mu je cilj mogućnost za daljnji rad u Gradskoj skupštini i Klubu SDP-a za koji drži da treba imati svoje inicijative i da treba biti i korektiv Možemo! i gradonačelniku Tomaševiću.

Da je doista na korak od učlanjenja u SDP ne skriva ni sam Petek koji kaže kako s interesom prati događanja u SDP-u i da sa svojim suradnicima i kolegama s kojima djeluje u neformalnoj nezavisnoj političkoj inicijativi na razini Zagreba, “promišlja i o daljnjem političkom angažmanu kroz stranku“. 

– Pozdravljam posljednje poteze vrha stranke na gradskoj i državnoj razini u kontekstu rješavanja unutarstranačkih odnosa kako bi se stranka mogla posvetiti radu i komuniciranju svojih politika i ciljeva o rješavanju problema građana i time povratu izgubljenog povjerenja birača. Očito je rješavanje međuljudskih odnosa ljudi s različitim ciljevima dovelo do nepremostivih razlika pa SDP više nije kuća u kojoj svi oni mogu nastaviti živjeti – poručio je Petek.

Već se ranije želio učlaniti

Dodao je i kako smatra da će nadolazeći unutarstranački izbori u Zagrebu uvelike odrediti budućnost stranke jer će o novom predsjedniku i vodstvu zagrebačkog SDP-a ovisiti što će biti glavni politički ciljevi u iduće tri godine, do sljedećih parlamentarnih, a potom i lokalnih izbora u Zagrebu.

– Zainteresiran sam angažirati se i doprinijeti ostvarenju ciljeva koje SDP može ostvariti u suradnji sa zelenom koalicijom Možemo! – kazao je Petek.

Ovom skupštinaru nije prvi put da pokušava ući u zagrebački SDP. Petek je, podsjetimo, bio zainteresiran postati članom te organizacije i za vrijeme dok je predsjednik SDP-a bio Davor Bernardić. Međutim, tada je dobio odbijenicu koja je izglasana na sjednici mjesnog odbora Trešnjevka-jug i to na telefonskoj sjednici.

Neslužbeno se tada čulo da je glavni razlog za “košaricu” Peteku bila činjenica što preglasno i presnažno kritizirao tadašnjeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića s kojim je Bernardićeva ekipa bila blisko povezana.

>> VIDEO Gordan Hanžek: Objavljuje se javni poziv za iskaz interesa za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar Mali Berica
Mali Berica
18:40 02.09.2021.

SDP je prošlost, to je sada mala komunistička stranka iz Rijeke.

VH
Volim Hrvatsku
18:45 02.09.2021.

Ukrca si se na Titanik .Spretan Ti put

DU
Deleted user
18:45 02.09.2021.

To bi kao trebalo biti pohvalno što se je pred stanovništvom predstavljao kao nezavisni, a kad se dobiju glasovi, ode tamo kamo je valjda i prije mislio? Ne znam ništa o čovjeku pa ako ipak ima neke druge kvalitete, zar će SDP odmah postati kao bolji? Mislim, čemu onda stranke i izdvajanje svakakvo za stranke ako su, kako čitamo, dovoljni pojedinci?