Eurobarometar

Zadovoljstvo Hrvata osobnim životom lagano raste

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zadovoljstvo Hrvata osobnim životom lagano raste
27.02.2014.
u 12:47
U prosjeku, velika većina Hrvata se ipak zalaže za zajedničke europske politike, poput gospodarske i monetarne unije, proširenja, te vanjske, obrambene i sigurnosne
Pogledaj originalni članak

Prema posljednjem, 80. istraživanju Standardnog Eurobarometra, koje dvaput godišnje analizira javno mnijenje građana EU, zadovoljstvo Hrvata osobnim životom lagano raste, a nezadovoljstvo čak i nešto brže opada. To, unatoč činjenici da su sve veći pesimisti, kad je riječ o kratkoročnim očekivanjima, kako osobnim, tako i u pogledu domaćeg i europskog gospodarstva.

Prevladavajuće golemo nepovjerene u u domaće političke ustanove ipak je znatno manje od nepovjerenja u one europske. Istodobno, premda je u blagom opadanju broj Hrvata sa pozitivnom percepcijom EU, isti je i dalje važniji nad još brže opadajućim negativnim percepcijama, dok ih je za sve veću većinu lik EU-a neutralan.

U prosjeku, velika većina Hrvata se ipak zalaže za zajedničke europske politike, poput gospodarske i monetarne unije, proširenja, te vanjske, obrambene i sigurnosne, a sljedećeg predsjednika Europske komisije željeli bi birati među stranačkim kandidatima na izborima za Europski parlament.

Iako samo osam posto Hrvata ne traži vijesti o Europskoj uniji, u velikoj se većini smatraju loše obaviještenima o europskim pitanjima, dok medijima od kojih traže obavijesti o europskim politikama uglavnom ne vjeruju.

Ovo Istraživanje Standardnog Eurobarometra 80. je po redu i 19 koje je obuhvatilo Hrvatsku. U ime naručitelja istraživanja, Opće uprava za komunikacije Europske komisije, proveo ga je konzorcij TNS Opinion&Social, u suradnji sa agencijom HENDAL, u razdoblju od 2. do 16. studenoga 2013.

>> Kakve političke stranke? Hrvati im ne vjeruju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

CA
campa
13:36 27.02.2014.

Baš bi volio da se otkrije naručioc straživanja.Očito je nekome svim silama stalo da dokaže tezu "njima je jako dobro samo što oni to neznaju".Dokle ovakva lažna istraživanja u interesu političke vrhuške kako bi se isto prikazalo kao stvarnost. Sedamdeset tisuča radnika ne prima plaču ali pršte od optimizma.

OS
osica
14:09 27.02.2014.

."...zadovoljstvo hrvata osobnim životom raste ...." jesu li to anketirali našu vladu?

XA
xaron
17:33 28.02.2014.

Opada negativna percepcija EU, opada pozitivna percepcija EU..i to sve u jednoj rečenici. Mogu misliti kako su se potrudili oko istraživanja kad se nisu potrudili da napisu jednu suvislu rečenicu. Tipično za preplacene borokrate u EU.