Otišla zemlja u Gojl

Zabrinuti smo za svoje kuće, odron je deset metara od nas

Foto: 'Photoshop'
Zabrinuti smo za svoje kuće, odron je deset metara od nas
19.05.2010.
u 08:15
Mještanka Zdenka Španiček za odron krivi Šumariju koja je tu posjekla bukve i hrastove prije nekoliko godina.
Pogledaj originalni članak

Cesta u naselju Gojlo kod Kutine neprohodna je za sav promet zbog najnovijeg odrona na početku Rudarske ulice.

– Cesta je utonula oko 1,5 metar i promet je potpuno onemogućen – kazao je Željko Vujanović, koji stanuje samo 30 metara od odrona.

– Ulegnuće je zamijećeno još u subotu navečer kada smo autom mogli pažljivo proći, ali zbog zadnjih obilnih kiša sve je otklizalo – dodaje Vujanović. Mještani Gojla, koji stanuju u Staroj koloni i Ulici Palanđur, moraju ostavljati automobile prije odrona i pješice ići kući, i obratno.

Zdenka Španiček, čija se kuća nalazi u blizini klizišta, kao i kuća njene svekrve, strahuje za obiteljsku kuću.

– Od odrona pa do pročelja kuće ima svega desetak metara, pa postoji mogućnost da klizište ugrozi kuću – strahuje Zdenka, koja odgovornima za ovo novo klizište smatra garešničku Šumariju, koja je prije nekoliko godina tu posjekla bukova i hrastova stabla. Najnovije klizište potvrđuje da je ovo područje u cijelosti trusno. Prije nekoliko godina u neposrednoj blizini sadašnjeg klizišta, nasuprot Vatrogasnog doma, također se otvorilo klizište, koje je sanirano. Ranije je sanirano još jedno klizište kod Pučkog doma u Gojlu, a još ranije sanirano je klizište, prvo na ovom području, u Naftaplinskoj ulici.

Uzrok se može tražiti i u tome što je Gojlo svojedobno bilo najveće nalazište nafte i plina u Hrvatskoj. Iscrpljivanjem nafte u podzemlju su stvorene praznine koje, kako smatraju stručnjaci, izazivaju klizanje tla. Doznajemo da će Županijska uprava za ceste poduzeti odgovarajuće mjere da bi se što prije zaustavilo daljnje klizanje terena u Gojlu, a cesta osposobila za promet.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.