veljko Džakula:

"Zabranili su mi ući na prijam, a jer su to tražili Pupovac i Uzelac"

Foto: Anto Magzan/Pixsell
"Zabranili su mi ući na prijam, a jer su to tražili Pupovac i Uzelac"
06.01.2011.
u 23:00
Srpsko narodno vijeće tvrdi da Džakula nije bio na popisu uzvanika, a on prosvjeduje što se duhovni skup pretvorio u politički skup HDZ-a i SDSS-a
Pogledaj originalni članak

Na početku svog mandata bivši je premijer Ivo Sanader došao na tradicionalni domjenak u povodu pravoslavnog Božića i znamenitim "Hristos se rodi" zaradio hvalospjeve. Tim je činom političke korektnosti prema Srbima zapravo počeo svoju premijersku karijeru. Od tada se hrvatska politička elita ne propušta pojaviti na domjenku. I ove je godine došao državni vrh.

Zaštita manjinskih prava
– Pravedno društvo traži zaštitu manjinskih ljudskih prava i Hrvatska u tome treba prednjačiti – poručio je predsjednik Ivo Josipović na primanju Srpskoga narodnog vijeća (SNV). ž

Čestitkom "Hristos se rodi!" pridružila se i premijerka Jadranka Kosor te zahvalila pripadnicima srpske manjine i njihovim zastupnicima koji su joj pružali podršku kao koalicijski partneri.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, rekao je da su "u protekloj godini Srbi u Hrvatskoj i njihova politika nakon dva desetljeća postali specifična i važna komponenta hrvatskih demokratskih procesa".

Prvi disonantni tonovi zbili su se kada je nagradu (Nikola Tesla) dobio i Vojislav Stanimirović, kontroverzni predsjednik SDSS-a kojega i hrvatska politika smatra "jastrebom". No, na pitanje novinara kako to da je pljeskao Stanimiroviću, a nedavno je njegove izjave u Vukovaru ocijenio neumjesnima, Vladimir Šeks je kazao je da na provokacije ne odgovara. Naprotiv, Šeks je u govoru nahvalio Pupovca. Premijerka Kosor na dovikivanje novinara što misli o nagradi Stanimiroviću samo je šutke prošla.

No, pravi se incident zbio kada su u dvoranu pokušali ući i lideri SDF-a Veljko Džakula i Ljubo Manojlović. Pupovčeve političke protivnike na ulazu je zaustavio Slobodan Platiša, Pupovčev "sigurnjak". Džakula tvrdi da su imali poziv, no da im je rečeno kako nisu na popisu uzvanika.

Osakatili Dan pomirenja
To ga je pogodilo jer je od 1996. bio suorganizator i redoviti uzvanik. Džakula, kao gradski i županijski vijećnik i predstavnik srpske manjine u Pakracu i Požegi, kaže da su njegov ulazak blokirali Pupovac, Stanimirović i Uzelac te time osakatili "Dan pomirenja, kada su vrata kod Srba otvorena svima".

– Domjenak su privatizirali HDZ i SDSS, a to su shvatili i u oporbi jer nitko od ključnih ljudi iz opozicije nije došao – kaže Džakula.

Upitan za razloge Džakulina zaustavljanja, predstavnik SNV-a Saša Milošević kaže da V. Džakula "nije mogao imati pozivnicu SNV-a jer nije bio na popisu uzvanika".

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

ŠA
Šašare
00:51 07.01.2011.

U jebo te, kako komunisti slave bozic. Jel u Šuma-diju il u Šabac bre?

OB
-obrisani-
23:17 06.01.2011.

Pravoslavni srpski klerofašisti na djelu. Slizala se HDZ-ova vlast i SPC.

GO
golo
23:15 06.01.2011.

pavelicu i tudjmanu , ostanite tamo gdje jeste, da vidite sto radu brze bolje bi nazad