Tajne reforme

Za prijevremeno umirovljenje država će uzimati trećinu mirovine

Foto: VL
Za prijevremeno umirovljenje država će uzimati trećinu mirovine
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
03.08.2010.
u 23:40
Radnici biraju manje zlo, jer je i prijevremena mirovina bolja od otkaza i naknade za nezaposlene.
Pogledaj originalni članak

Iako cijela Europska unija izjednačava dob za odlazak u mirovinu muškaraca i žena, u Hrvatskoj je izmjena zakona izazvala žestoke reakcije oporbe. U trideset stranica Nacrta prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju postoji i mnogo veća nepravda – kažnjavanje prijevremenog odlaska u mirovinu.

Dva primjera

U zakonu piše da će se prijevremeno umirovljenje kažnjavati s najviše 20,4 posto manjom mirovinom doživotno, Hrvatska stranka umirovljenika napravila je izračun i dokazala da je maksimalna penalizacija veća više od 10 postotnih poena.

>>Izračun penalizacije koji je napravio HSU

Uzeli su dva primjera, muškarca i ženu, koji su cijeli svoj radni vijek, muškarac 40, a žena 35 godina, primali prosječnu plaću. Prema njihovim izračunima, prema aktualnoj maksimalnoj penalizaciji od devet posto, oni su primali petinu manju mirovinu nego da su radili do starosne mirovine. Muškarac s prosječnim primanjima, pokazao je izračun, primao bi starosnu mirovinu od 2334,80 kuna, a umjesto toga prima 1859,08 kuna prijevremene mirovine. Razlika je 475,72 kuna, ili 20,37 posto (umjesto nominalnih devet posto). S istim primanjima odlazak u prijevremenu mirovinu poslije 1. listopada kažnjavat će se sa 708,61 kuna. To znači da će prijevremena mirovina biti čak 30,35 posto manja od pune starosne mirovine. Brojke za ženu s prosječnom plaćom još su lošije: njezina bi puna starosna mirovina iznosila 2042,95 kuna, a prijevremena po sadašnjem izračunu za 449,45 kuna (22 posto) manje. Novi izračun i veća penalizacija umjesto 20,4 posto na papiru, ženi s prosječnom plaćom uzima 31,77 posto, ili 649,07 kuna, pa prijevremena mirovina iznosi tek 1393,88 kuna.

Kad je riječ o prijevremenim mirovinama, radnike, buduće umirovljenike, u Hrvatskoj malo se pita. Uglavnom, kažu u sindikatima, biraju prijevremeno umirovljenje jer je i znatno umanjena mirovina manje zlo od smanjene naknade za nezaposlenost. Zanemariv broj radnika u Hrvatskoj odlučuje se za prijevremeno umirovljenje iz hira jer im se ne da raditi ili poslije svega žele malo uživati.

Pakleni kolovoz i rujan

– HSU je odlučno protiv povećanja postotka smanjenja prijevremenih mirovina, jer su ti radnici već kažnjeni gubitkom radnih mjesta, jer to nije većinom njihov osobni izbor. Nedopustivo je, nesocijalno i ustavno upitno oduzimanje dijela onoga što je pošteno zarađeno u radnom vijeku, posebno ne doživotno, kako ima sadašnjih 93.574 korisnika prijevremene mirovine – kazala je glasnogovornica HSU Branka Valentić.

Unatoč svim nepogodnostima ovakva umirovljenja, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje očekuju pakleni kolovoz i rujan, jer osim što se očekuje povećan broj zahtjeva, manje je službenika na šalterima zbog godišnjih odmora. U konačnici, trend masovnog odlaska u prijevremenu mirovinu, nakon rekordnog prvog polugodišta nastavit će se, zasigurno, do posljednjeg dana rujna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

GA
gary1
06:17 04.08.2010.

pa vi još uvijek živite u komunizmu većina i mislite da će vam i da vam treba naći i osigurati posao, ne još gore da kad završite fakultet da više uopće ne morate raditi, katastrofa.

UD
udrimuski
10:38 04.08.2010.

to je kapitalistička gamad, popijač i privatizacijska ekipa. neće uzet tamo gdje ima pa oderi sirotinju do kraja... stoka!!!

Avatar Bjeda
Bjeda
00:11 04.08.2010.

Sve ce njih lopuze isto jesti crvi!