Tko je Z. Mihajlović

Za pirotehničara iz Siska potpisalo 200 tisuća ljudi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Za pirotehničara iz Siska potpisalo 200 tisuća ljudi
28.02.2013.
u 18:00
Potpisa da bi građani izašli na birališta neće biti dovoljno, ali indikativno je što je poziv privukao toliko građana
Pogledaj originalni članak

”Referendumski ustanak”, akcija prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o četiri pitanja – poništenju pretvorbe i privatizacije, zabrani prodaje državne imovine, zabrani GMO-a, te ponovnom izjašnjavanju o ulasku u EU – završio je u ponoć. Iako organizatori još nisu prebrojili sve potpise, jasno je da referenduma o ta četiri pitanja ipak neće biti jer su, prema vlastitim procjenama, prikupili oko 800 tisuća potpisa.

“Iza nas ne stoji nitko!”

Premda bi inače već 410.000 potpisa bilo dovoljno za raspisivanje referenduma, u ovom slučaju za referendum bi trebalo skupiti čak 1,64 milijuna potpisa – za svako pojedino pitanje po 410 tisuća. Svejedno, i ovih 800 tisuća potpisa, po 200 tisuća za svako pojedino pitanje, ogroman je uspjeh te, kako sami tvrde, samoorganizirane grupe građana-aktivista, na čelu koje je umirovljeni sisački pirotehničar Zoran Mihajlović.

– Iako nećemo uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa, ipak ćemo sve potpise građana 7. ožujka predati predsjedniku Sabora te očekujemo da saborski zastupnici ipak raspišu referendum o ta četiri pitanja jer oni to mogu i bez naših potpisa, dovoljno je da većina svih zastupnika digne ruku za takav prijedlog. Referendum o ta četiri pitanja očekujemo zato što političari jednostavno ne mogu zanemariti volju stotina tisuća građana – rekao nam je jučer Zoran Mihajlović.

Za njega Siščani kažu da uživa velik ugled među braniteljima, među ostalim i zbog toga što se u Domovinski rat uključio kao maloljetnik te je u ratu proveo 1737 dana u borbenom sektoru. Taj 39-godišnji umirovljeni pirotehničar svojim je sugrađanima poznat i otprije po aktivističkim i “revolucionarnim” stajalištima. Podupirao je i prosvjede 2011. protiv Vlade Jadranke Kosor.

Unatoč svima koji misle da iza “Referendumskog ustanka” stoji netko “velik” s dovoljno novca da uspije organizirati prikupljanje potpisa u 50-ak gradova, platiti brojne “volontere”, letke, štandove... i Mihajlović i njegov kolega Dubravko Krčmarek kažu da iza “Referendumskog ustanka” ne stoji nitko, nikakva velika politička stranka, religijska institucija ili kakva druga interesna skupina.

– Organizirali smo se preko Facebooka, svi smo volonteri, sami se financiramo, a samo desetak tisuća kuna prikupili smo od građanskih donacija – tvrdi Krčmarek, nezaposleni trgovac koji je prije radio i kao glodač.

Hrvatski Beppe Grillo

Njihov uspjeh analitičari objašnjavaju time što se građanima lako manipulira u vrijeme krize i gubitka povjerenja u političke stranke. Pogotovu kad im postavite pitanja tipa jeste li za poništenje privatizacije, iako je, kažu, i organizatorima jasno da takvo referendumsko pitanje Ustavni sud gotovo sigurno ne bi odobrio.

Rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin kaže da bi se velike političke stranke trebale zamisliti, hitno reformirati, približiti građanima i napustiti koncept “slušanja velikog vođe” jer bi ih neki slični populisti mogli zamijeniti na vlasti, a to je, kaže Lučin, iznimno rizično pa i opasno za demokraciju. Za primjer je naveo i velik uspjeh komičara i populista Beppea Grilla na nedavnim talijanskim izborima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

SE
sestrićna
19:16 28.02.2013.

ovu vladu to ne interesira zato jer je lova počela curiti 2001 u inozemstvo a baš se tad "slučajno" našla vlada ivice račana na čelu hrvatske--

TU
tuljan
19:44 28.02.2013.

Kaže Zoran da će Sabor raspisati referendum jer će većina zastupnika dići ruku za. 'Ajmo se kladit da neće !

Avatar kanonik
kanonik
18:39 28.02.2013.

Nikad ,nikad više ne potpisujem za nikog.Prošle godine dam potpis ženama koje su izgubile posao,iako ih neke poznam i nisam baš imao nekakvo mišljenje o njima ipak mislim da svatko treba imati posao.Nakon nekoliko mjeseci evo ti jedne od tih žena na mojim vratima.Ssd bi ona od mene još potpisa i ko zna čega ne.Išto je najgore ja za nedjeljnim ručkom ,gosti za stolom a ona bi samnom pričala.Kažem joj imam goste,ali jok,ona i dalje trubi svoje.Jedva je se rješi.