ŠKOLA ZA ŽIVOT

Za ocjenu kurikularne reforme moraju proći godine

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Održan brifing u Ministarstvu obrazovanja
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Održan brifing u Ministarstvu obrazovanja
06.02.2020.
u 22:20
Nenad Karajić s Filozofskog fakulteta predstavio je izvješće o eksperimentalnom programu Škole za život
Pogledaj originalni članak

Eksperimentalna provedba Škole za život u 74 škole uglavnom je protekla u pozitivnom ozračju, zadovoljni su i ravnatelji, nastavnici, profesori, pozitivne pomake vide i učenici i roditelji, a tek je neznatan dio skeptičan.

To je ukratko rezultat objedinjenog izvješća o vrednovanju eksperimentalnog programa Škole za život koje su proveli stručnjaci s Filozofskog fakulteta, a koje je jučer prezentirano u Ministarstvu obrazovanja.

Filozofski fakultet kao neovisno tijelo izabran je javnim pozivom u konkurenciji još dva zagrebačka fakulteta, a njihova zadaća bila je objediniti sva provedena istraživanja prije, za trajanja i na kraju eksperimentalne provedbe uključujući i istraživanja inozemnih stručnjaka, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i Ministarstva obrazovanja. Za taj su posao plaćeni 200.000 kuna.

Iako su s Filozofskog fakulteta kazali da pozitivan utjecaj eksperimentalne faze postoji, on nužno ne znači i uspješnost reforme jer su za to potrebne godine. Unatoč tome u objedinjenom izvješću nisu izostavili pohvaliti ministricu od koje su i dobili posao.

Za objedinjeno izvješće napisali su da je upravo ona izvršila presudan poticaj u provedbi reforme, a HNS u koaliciji opisali kao glavnog zagovornika reformske orijentacije. Na pitanje čemu to u objedinjenom izvješću svih istraživanja poručili su da su samo stavili društveni kontekst i činjenice, a da nikoga nisu hvalili. Za komentar tih dijelova izvješća koje je trebalo biti neovisno pitali smo i premijera Plenkovića..

– Obrazovna reforma projekt je ove Vlade. I reforma i znatna povećanja za obrazovanje projekt su ove Vlade – kazao je za Večernji Plenković.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

VO
VolimNeVolim
22:40 06.02.2020.

Hvalite me oči moje !!!! Pa uspjeh se vidio na državnoj maturi !