novo tržište

Za NATO su proizvodili samo HS Produkt i Ilsad

Foto: arhiva vl
Za NATO su proizvodili samo HS Produkt i Ilsad
21.09.2010.
u 08:49
NATO-ovim agencijama ponude mogu dati i proizvođači hrane, pića, odjeće, obuće, građevinari i uslužne djelatnosti. Uskoro predstavljanje natječaja.
Pogledaj originalni članak

HS Produkt iz Karlovca i Ilsad iz Ozlja jedine su tvrtke koje su proizvode ‘prodale’ za potrebe vojnih snaga u NATO-u. No, suradnja naših gospodarstvenika sa tim savezom tek počinje. Hrvatska je jedna od šest zemalja koje mogu surađivati s NATO-om u Afganistanu, kazao je Zlatko Kuzman, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Karlovačke županije, na sastanku Gospodarskog vijeća.

 Sigurnosne provjere

HS je, kao proizvođač oružja, trenutačno jedina karlovačka tvrtka koja se nalazi u bazi podataka NAMSA-e, NATO-ove agencije za nabavu opreme za vojnike.

 Po riječima Željka Hrastova, direktora Ilsada, ta je tvrtka isporučila protueksplozijske prozore i dvadesetak drugih stvari, od kreveta do klimatizacijskih uređaja, za potrebe vojne baze u njemačkom Heidelbergu, i to kao podizvođač lokalne tvrtke.

 – Da biste ušli u posao, morate proći sigurnosne provjere; to traje i ima cijenu, ali je uvjet da dobijete posao – kazao je Željko Hrastov. Okupljenim gospodarstvenicima o mogućnostima suradnje sa Sjevernoatlantskim savezom govorila je i Zoja Crnečki, direktorica Sektora za industriju u HGK i voditeljica offseta za NATO.

 – Savez ima nekoliko agencija koje obavljaju javne nabave za razne vrste usluga - posebno za građevinske radove, hranu, odnosno naoružanje i drugu vrstu opreme. Natječaji uključuju velike poslove - primjerice, izgradnju bolnice i njeno opremanje, tako da tvrtke imaju puno više šansi dobiti natječaj ako se udruže. S Uredom Vijeća za nacionalnu sigurnost dogovoreno je da se sigurnosne provjere za tvrtke koje sada ne mogu ‘otvarati’ natječaje s oznakom tajnosti, ubrzaju i ne traju pola godine – kazala je Zoja Crnečki. Sve natječaje Saveza, ali i objašnjenja o tome koje uvjete tvrtke moraju ispuniti, HGK objavljuje na web stranici www.natonatjecaji.hr.

 Z. Crnečki kazala je da se svi poduzetnici - građevinari, proizvođači hrane, pića, razne opreme i usluga, moraju prijaviti agencijama, dati ponudu svojih proizvoda koje moraju opisati do najsitnijih detalja.

 Sastanak izvoznika

 – To je uvjet da kasnije dobiju izravne ponude od NATO-ovih agencija. Mogućnosti su suradnje velike. Primjerice, u Kabulu nema sagrađenih cesta, vodovodne mreže, kanalizacije. Proizvode voće, ali nemaju industriju da je preradi u sokove, imaju povrće, ali ga ne prerađuju. Za sve te poslove NATO treba kooperante. Kako bismo uspostavili suradnju, HGK je u Kabulu otvorio predstavništvo s dvoje ljudi, čiji je posao pretraživanje natječaja – rekla je Z. Crnečki. Zlatko Kuzman najavio je predstavljanje natječaja izvoznicima u županiji.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CR
crofish
13:11 21.09.2010.

Ne mogu naći Hrvatsku u popisu zemalja koje se mogu prijaviti na natječaje iz građevine....