HEP-ov projekt

„Za naše male genijalce“

„Za naše male genijalce“
15.05.2018.
u 13:29
Opremanje osnovnih škola novim računalima
Pogledaj originalni članak

Što doista neki projekt čini društveno odgovornim i kako taj projekt, a time i tvrtka u cjelini, može doprinijeti ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja? Jedan od 17 ciljeva koje je postavio UN u sklopu Programa održivog razvoja do 2030. godine, kvalitetnije je obrazovanje. Ispunjenju tog cilja doprinosi i HEP-ov projekt opremanja osnovnih škola novim računalima „Za naše male genijalce“. Njegov društveno odgovorni karakter ocrtava se prije svega u tome da je prije više od dvije godine, u vrijeme izrade podloga za provedbu cjelovite kurikularne reforme, prepoznao jedan od najviših društvenih prioriteta u Hrvatskoj – izgradnju boljeg obrazovnog sustava. Uoči školske godine 2017./2018., u sklopu te inicijative, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“, čija provedba zahtijeva i uključuje osiguranje odgovarajuće opreme.

U tome je upravo poveznica s HEP-ovim projektom. Kad je HEP 2015. godine u suradnji s Narodnim radijem osmislio nacionalnu akciju „Za naše male genijalce", u Hrvatskoj je prema podacima Međunarodnog udruženja za vrednovanje obrazovnih postignuća (ICILS), na jedno računalo u školi dolazilo čak 26 učenika, dok je većina škola posljednji put značajnije opremljena računalnom opremom prije više od deset godina. Potaknut takvim lošim stanjem informatičkih učionica u Hrvatskoj, HEP je pokrenuo akciju opremanja osnovnih škola novim računalima, a s ciljem osiguravanja boljih uvjeta informatičkog obrazovanja za što više učenika, ali i senzibiliziranja javnosti o stanju informatičke opreme u osnovnim školama. Opremanjem škola HEP našim najmlađima pruža mogućnost za kvalitetnije informatičko obrazovanje te priliku za stvaranje novih znanja i vještina.

U prve dvije godine akcije (2015. i 2016.) HEP je darovao 105 novih računala za 27 osnovnih škola. U trećoj godini provedbe akcije, 2017. godine, novih 50 računala dobilo je 15 osnovnih škola diljem Hrvatske. Upravo je u tijeku četvrta godina provedbe akcije „Za naše male genijalce“ , u kojoj HEP donira ukupno 100 novih računala za 31 osnovnu školu u Hrvatskoj. Uključujući ovogodišnji donacijski ciklus, HEP je od početka provedbe akcije „Za naše male genijalce“ 2015. godine, osigurao donaciju od čak 250 novih računala za učenike 73 osnovne škole diljem Hrvatske.

Akcija „Za naše male genijalce“ dio je ukupnih aktivnosti HEP-a u sklopu suradnje s obrazovnim sustavom. HEP je kao veliki poslodavac, nositelj energetskih djelatnosti koje zahtijevaju ulaganja u stručnost i znanje te kao tvrtka od strateške važnosti za Hrvatsku, prepoznao da je ulaganje u razvoj znanja mladih presudni poticaj njihovom razvoju i budućim stručnim uspjesima. HEP stoga već više od dvadeset godina putem nagrade „Imam žicu!“ prepoznaje i nagrađuje najbolje mlade matematičare, fizičare i elektrotehničare. Do danas je više od 700 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo tu nagradu. I u visokoškolskom obrazovanju ima mjesta za doprinos HEP-a, koji na temelju sporazuma o suradnji na znanstvenoistraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima surađuje s više hrvatskih visokoobrazovnih institucija. Također, s ciljem poticanja izvrsnosti, HEP je u posljednjih desetak godina stipendirao više od stotinu redovnih studenata hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola.

Pogledajte na vecernji.hr