Pazite što govorite

Za klevetu kazna i do pet milijuna kuna

Foto: Arhiva VL
Za klevetu kazna i do pet milijuna kuna
10.06.2011.
u 08:59
Najstrože će se kažnjavati javna kleveta u tisku, elektroničkim medijima ili na javnome skupu, a odnosi se uglavnom na novinare, političare, aktiviste...
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo pravosuđa odustalo je od kažnjavanja klevete zatvorom što je bila predlagala radna skupina, ali je drastično povećalo visinu moguće novčane kazne, čak do 3,6 milijuna kuna za tzv. običnu, nejavnu klevetu, a do pet milijuna kuna za tzv. javnu klevetu putem tiska, elektroničkih medija ili na javnome skupu koja se odnosi uglavnom na novinare, političare, aktiviste...

Samo novčana kazna

Dok je prema prijedlogu radne skupine za “običnu” klevetu bila predviđena kazna do 180 dnevnih iznosa ili do šest mjeseci zatvora, a za tzv. javnu klevetu do godine zatvora, sada se predlaže samo novčano kažnjavanje do 360 dnevnih iznosa za “običnu” i do 500 iznosa za “javnu” klevetu. S obzirom na to da dnevni iznos ne može biti manji od 20 kuna, a najveći je mogući 10.000 kuna, za “običnu” klevetu bit će moguće imućnima izreći kazne i do 3,6 milijuna kuna, a za “javnu” klevetu novinarima i političarima s velikim prihodima i imovinom i do pet milijuna kuna. Prema sudskoj praksi od 2006., od kada se za klevetu može izreći samo novčana kazna, te su kazne iznosile najviše do 20 tisuća kuna. Primjerice, Ivan Zvonimir Čičak nedavno je nepravomoćno novčano kažnjen zbog klevete kapetana Kriste Laptala u svojoj kolumni sa 100 dnevnih dohodaka odnosno 18.200 kuna. Zakon sada predviđa kaznu od 10 do 300 dnevnih dohodaka, a ako ih nema, onda prosječnih hrvatskih. Međutim, po onome što predlaže Ministarstvo pravosuđa, sud bi uzeo u obzir sva Čičkova primanja i svu njegovu imovinu te nužne troškove za uzdržavanje obitelji pa bi prema tome odredio dnevni iznos za izračun novčane kazne. Već zbog toga očekuje se porast kazni prihvati li se prijedlog. S obzirom i na dosadašnju sudsku praksu u određivanju visine kazne, i bez obzira na to što bi najveće moguće kazne mogle biti izrečene samo imućnima, neshvatljivo je zašto se radna skupina odlučila za tako široke okvire mogućeg izricanja kazne za klevetu. Naime, za uvredu prijedlog nisu mijenjali, pa ostaje najviše 90 odnosno 180 dnevnih iznosa.

Prema obrazloženju Ministarstva, od zatvora su odustali slijedeći preporuke Vijeća Europe, na što smo u svome prilogu javnoj raspravi upozoravali i iz Večernjeg lista, a novčanu su kaznu propisali “nešto višom” nego do sada kako bi izrazili “povećanu težinu ovog kaznenog djela”.

Kazne kao i za prekršaje

Nedvojbeno je da će Hrvatsko novinarsko društvo i strane novinarske udruge reagirati na tu prijetnju drastičnim novčanim kaznama. Inače, uvreda, kleveta i sramoćenje jedina su kaznena djela prema prijedlogu radne skupine za koja nije predviđena zatvorska kazna, pa je ne samo zbog europskih trendova dekriminalizacije verbalnih delikata, već i s gledišta kaznenopravnih teoretičara dvojbeno treba li takva vrsta kaznenog djela, koja ne zaslužuje zatvorsku kaznu, uopće biti u kaznenom zakonu.

Sami predlagatelji navode kako su se ta kaznena djela s obzirom na kazne po težini približila prekršajima. Posebice imajući na umu višestruku zaštićenost oklevetanih, koji još imaju pravo na objavu ispravka informacije, naknadu štete od nakladnika za duševne boli i objavu presude o trošku počinitelja, koja više nije ovisna o procjeni suca, već obvezna! Čak i ako je prije objavljen ispravak!?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

OB
-obrisani-
09:29 10.06.2011.

Taj zakon ce biti metla za SDP i srpske placene pljuvace na ovome forumu tipa kamocedo,rambo...

KA
karambita
09:39 10.06.2011.

Nazvati nekoga ustasom, cetnikom, nacistom, fasistom i sl...da li je i to kleveta?

AU
autoritet
10:44 10.06.2011.

Nadam se da će stati na kraj lažljivom \"novinarstvu\" koje cvjeta u Hrvatskoj