branko vukšić

Vukšić: Zašto se netko ne bi zvao James Bond ili Pajo Patak?

Foto: Patrik Macek/Pixsell
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
sabor (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
sabor (1)
14.06.2012.
u 12:30
Nitko u županijskim uredima neće moći potpisati da se netko zove James Bond jer će platiti jako veliku kaznu, a isto tako i za Paju Patka ili za Šilju jer su oni masno zaštićeni autorskim pravima, pojasnio je Zoran Vinković
Pogledaj originalni članak

Svi saborski klubovi zastupnika podržat će Vladin prijedlog zakona o osobnom imenu kojim se ukidaju zakonska ograničenja u broju riječi u imenu i prezimenu jer su ona do sada velikom broju hrvatskih državljana koji su rođeni u inozemstvu ili su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastoji od više riječi onemogućavala korištenje cjelovitog osobnog imena. Novi zakon ide u dva čitanja, a kako je ministar uprave Arsen Bauk pojasnio, njime se propisuju samo dvije zakonske pretpostavke koje moraju biti ispunjenje da bi se odobrila promjena osobnog imena - hrvatsko državljanstvo te da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak.

Novi će zakon ubrzati postupak promjene osobnog imena jer se zahtjev za promjenu osobnog imena više ne treba stavljati na oglasnu ploču i čekati istek roka od 30 dana u kojem građani mogu iskazati svoje protivljenje. Također je produžen zakonski rok u kojem se supružnik po prestanku braka može vratiti prezimenu koje je imao u trenutku sklapanja braka, i to na godinu dana, čime će se smanjiti potreba promjene prezimena u upravnom postupku i plaćanja upravne pristojbe.

SDP-ov Peđa Grbin kao najveću vrijednost novog zakona vidi uklanjanje dosadašnjeg ograničenja od maksimalno dvije riječi u imenu i prezimenu, što je po njemu relikt prošlosti. Ipak, predlaže da se do drugog čitanja ipak razmotre ograničenja u izboru osobnog imena, posebno što se tiče sloboda i prava djeteta te društvenih vrijednosti, kao i da se uvede vremensko ograničenje, odnosno rok koji mora proteći od jedne do druge eventualne promjene.

HDZ-ov Davorin Mlakar složio se da zakon treba modernizirati, a posebno je zadovoljan što je riječ o zakonu koji ide u dva čitanja, što je rijetkost za ovu Vladu. Ustvrdio je da bi do drugog čitanja trebalo razmisliti o prijedlogu da se promjena osobnog imena ne odobrava osobi protiv koje se vodi kazneni postupak, ocijenivši to preširokim pojmom budući da sam kazneni postupak ne znači automatski i krivnju osobe koja želi promijeniti ime ili prezime.

Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista podupire liberalizaciju promjene i izbora osobnog imena.

– Ako ne možemo ništa drugo mijenjati u državi, u svojim životima, jer nam to vlast ne dopušta svojim nečinjenjem, onda mijenjajmo ime i prezime. Ono nas ne određuje, nego nas samo identificira. Ako nismo bili puritanci u brojnim drugim aspektima, zašto bismo bili u odabiru osobnog imena. Zašto ne dopustiti lepršavost, pa nek se netko nazove James Bond ili Pajo Patak – tvrdi Vukšić. S njime se složio i ministar Bauk koji se zapitao zašto bi država trebala ograničavati prava nekoga tko se želi zvati Pajo Patak ili James Bond.

– Koje tu ustavne vrednote štitimo? Hoćemo li gledati u filmovima je li netko bio pozitivac ili negativac. Pitanja je prava i slobode drugih hoće li se nazvati imenom nekih loših likova iz povijesti. Netko bi danas, primjerice, oduševljen igrom hrvatske nogometne reprezentacije, mogao odlučiti da u svoje prezime doda svih 11 prvotimaca koji danas istrče na teren – kazao je Bauk kojeg je pak ispravio HDSSB-ov Zoran Vinković koji je zaključio kako su imena poput Jamesa Bonda i Paje Patka zaštićena.

– Nitko u županijskim uredima neće moći potpisati da se netko zove James Bond jer će platiti jako veliku kaznu, a isto tako i za Paju Patka ili za Šilju, ili za Mikija Mausa ili Mini Maus, jer su oni masno zaštićeni autorskim pravima – ispravio je Vinković ministra dodavši kako bi i on sam trebao to znati. HNS-ova Srđana Gjurkovića brine jedino mogućnost da netko promijeni ime kako bi sakrio svoj identitet zbog kaznenog progona, obiteljskih stvari, zemljišnih knjiga ili bilo kakvih drugih kriminalnih radnji. HDSSB-ov Josip Salapić kaže kako nema straha od zlouporabe osobnog imena.

– Onaj tko se srami svojih korijena i prošlosti nema ni budućnosti – primijetio je Salapić. U raspravi se javila i bojazan da će roditelji davati čudna imena djeci.

– Ako će netko dati svome djetetu ime Hitler, to nije problem društva nego njegov problem. Bitno je razlučiti u kojoj se mjeri država ima pravo miješati u nečiju privatnost – kazao je SDP-ov Šime Lučin.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

IM
immortella
16:40 14.06.2012.

je.ote, čime se bave ovi . država nam gospodarski tone, a oni mijenjaju zakone o imenima! ovo je da čovjek ne povjeruje svojim očima i ušima!!! je li vam izmjena tog zakona pisala u Planu 21? ako nije, , počmite se baviti konačno posrnulim gospodarstvom. gospodo novinari, počmite sazivati nove izbore, prije nego što je zemlja otišla u ***, jer ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru!

Avatar navijač
navijač
23:04 14.06.2012.

immortadella - pa njima to i jeste cilj.Danas potope i nađu način da odgode ulaz u EU- i onda smo njihovi...

OB
-obrisani-
10:46 15.06.2012.

To mora da je dio načertanija 21 - uvođenje ruskih 3 - strukih imena Baš fino, onda bi titoljupci mogli davat imena kao joshua ambroz mayer tićo ili jusuf vizarionoviČ šugašvili......ili jednostavno - adolfi hićo