Nova fronta protiv terorizma

Vukovi samotnjaci mogu napasti bilo kad i bilo gdje

Foto: Reuters/PIXSELL
Vukovi samotnjaci mogu napasti bilo kad i bilo gdje
15.06.2016.
u 13:10
Pretvorit ćemo Europsko nogometno prvenstvo u groblje, napisao je na Facebooku tijekom napada islamist larossi Aballa
Pogledaj originalni članak

Pariz se još jednom našao na meti terorističke organizacije Islamske države, ovaj put vuka samotnjaka koji je nožem ubio policijskog časnika i njegovu nevjenčanu suprugu, unatoč pojačanim mjerama sigurnosti koje vladaju zbog Europskog nogometnog prvenstva, te izvanrednog stanja u toj zemlji koje je na snazi još od terorističkih napada u Parizu u studenome prošle godine u kojima je ubijeno 130 osoba.

Larossi Aballa (25) ubio je nožem 42-godišnjeg policijskog časnika ispred njegove kuće u pariškom predgrađu Magnanvilleute te se potom zabarikadirao u njegovoj kući. Nakon što su pripadnici specijalnih snaga francuske policije ubili terorista, u kući su pronašli i tijelo žene, supruge ubijenog časnika, dok je njihov trogodišnji sin ostao neozlijeđen.

Već bio u zatvoru

– Pretvorit ćemo Europsko nogometno prvenstvo u groblje – napisao je ubojica na Facebooku nakon što je ubio dvoje ljudi, njihovo trogodišnje dijete držao kao taoca te pozvao sve simpatizere ISIL-a da slijede njegov primjer. Aballa, koji je radio kao dostavljač hrane i sebe zvao Dr. Food, bio je otprije poznat policiji zbog povezanosti s terorističkom organizacijom aktivnom na području Francuske i Pakistana, zbog čega je 2013. osuđen na tri godina zatvora, od čega šest mjeseci uvjetno, za “urotu i udruživanje radi terorističkih napada”.

Francuski predsjednik François Hollande, šokiran tim napadom jer su poduzete sve mjere kako se takvo što ne bi dogodilo, sazvao je hitan krizni sastanak.

Prema policijskom izvješću, Aballa je ponavljao da je vjeran ISIL-u te je vikao „Alahu ekber” dok je ubadao nožem policajca i u ruci imao mobitel kojim je snimio zločin.

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad navodeći kako ga je izveo njihov vuk samotnjak. Zbog velikih mjera sigurnosti koje su poduzete diljem svijeta u strahu od terorističkih napada, ISIL je diljem svijeta počeo koristiti strategiju vuka samotnjaka. Zadnji napadi koje su izveli pojedinci, kao što je napad na gay klub u Orlandu na Floridi i ovo ubojstvo policijskog časnika u predgrađu Pariza, dokaz su da je ISIL nakon Pariza i Bruxellesa promijenio strategiju.

Palestinska metoda

Teroristička organizacija Islamska država, iako cijelo vrijeme ima vukove samotnjake, odlučila ih je koristiti upravo sada, u vrijeme kada gubi teritorij na Bliskom istoku. Kako bi zadržao svoj snažan imidž, ISIL se okrenuo vanjskim napadima. Umjesto dosadašnjeg poziva svojim pristašama da dođu u “kalifat” u Siriju i Irak, sada su se okrenuli prema poticanju svojih pristaša da ostanu u svojim matičnim zemljama i tamo krenu u terorističke napade.

Takvi vukovi samotnjaci najopasniji su jer su nepredvidivi i teško ih je spriječiti jer nemaju logistiku, pomagače ni veće pripreme koje bi možda otkrile njihove namjere. Dovoljno je uzeti nož u ruke i napasti. ISIL se služi metodom kao i Palestinci u zadnje vrijeme na Zapadnoj obali napadajući izraelske vojnike ili doseljenike noževima. Vukovi samotnjaci mogu napasti bilo kad i bilo gdje i protiv njih je teško boriti se.

>> U Parizu ubijen policajac, odgovornost preuzeo IS

>> Napad na policajca: Udarali šipkama i zapalili mu automobil

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar tomislav21
tomislav21
14:13 15.06.2016.

Za Francusku,,podatak da je 30% stanovništva mlađeg od 20 godina – Muslimansko. Prosječna francuska porodica ima 1,8 djece, dok je za porodicu Muslimana nevjerovatan podatak da u prosjeku broji 8,1 djete! Fertilitet Muslimana je 4,5 puta veći od francuza iz čega se izvodi zaključak da će Francuska postati islamska republika za samo 39 godina!

DA
Darko22
15:52 15.06.2016.

pa ne mogu naprimjer napasti u Poljskoj, ili Mađarskoj etc. zato što nemaju muslimane.

IC
ica39
15:33 15.06.2016.

E moj Hasane,u naslovu si pogriješio,kakvi vukovi samotnjaci,to je preljep naziv za tu bagru,vukovi ubijaju da bi se prehranili a šta ta gamad radi,to treba dignuti sve što može pušku nosit i sve pohvatati i na doživotnu robiju,nek kopaju kanale.Nisam za ubijanje,to je božji posao,kad će nekome odrediti kraj.