POSJET HRVATSKOJ

Vučić: Ne tiče me se što će me zvati bahatim četnikom

11.02.2018.
u 15:41
Dan uoči dolaska u Zagreb, novinarima je rekao da "vjeruje u dobru namjeru" hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ga je pozvala u posjet
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Zagreb dolazi s porukom mira i stabilnosti i da ga ne brine kampanja kojom ga se dočekuje u susjednoj zemlji.

Srbijanski predsjednik stiže u ponedjeljak u nekoliko puta odgađani posjet Hrvatskoj, u vrijeme napetih odnosa između dviju država opterećenih teškim naslijeđem rata 1990-tih i osjetjlivim temama iz Drugog svjetskog rata.

Dan uoči dolaska u Zagreb, novinarima je rekao da "vjeruje u dobru namjeru" hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ga je pozvala u posjet.

"Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost... Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi drugi bio zadovoljan", izjavio je Vučić.

Istaknuo je je da ga ne brine kampanja protiv njega i prosvjedi veteranskih udruga tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

"Ne plašim se. Vodit će računa o meni tamo, ne brinem se, to me uopće ne zanima. Moj posao je da brinem o narodu, a ne da narod brine o meni", naglasio je Vučić i rekao kako njegov posao podrazumjeva da "ne reagira osobno, već da radi u interesu Srbije i njezinih građana".

On će u Zagrebu razgovarati s hrvatskim dužnosnicima, predstavnicima Srba, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj, a posebno je spomenuo susret s kardinalom Josipom Bozanićem kao "vrlo važan za unapređenje povjerenja katolika i pravoslavaca" te za bolji odnos dviju crkava.

Od bilateralnih tema naveo je neriješenu granicu, sudbinu nestalih u ratu, odnos obje države prema manjinama, jačanje ekonomskih odnosa i zajedničke infrastrukturne projekte.

Vučić je poručio kako se "nikome ne dodvorava, pa svakako neće ni hrvatskom vodstvu", koje, a prije svih premijer Andrej Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti, prenose beogradski mediji.

Srbijanski predsjednik je naglasio da za Srbiju nema tabu-tema i najavio da će Plenković dobiti "odgovoran i ozbiljan odgovor".

"Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem s otvaranjem bilo koje teme", poručio je predsjednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja o ozračju koje se u Hrvatskoj stvara uoči njegova posjeta, Vučić je odgovorio kako ide "vidjeti i čuti sve što treba".

Rekao je da ga se "ne tiče" to što će ga netko nazvati "četnikom" ili "bahatim četnikom" zato što je "priča o ratnoj odšteti priča o maču s dvije oštrice".

Na pitanje je li moguć ikakav dogovor u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je riječ o atmosferi u Zagrebu, "jer u Beogradu takve atmosfere nije bilo kada je predsjednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju", prenosi agencija Tanjug.

Vučić kaže da je Grabar Kitarović tada bila "velika zvijezda" i da to u Srbiji "nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naši susjedi dobro osećaju i donose poruku prijateljstva i mira".

"Ono što sam rekao to i mislim – da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za bolje odnose, a dnevno-politička situacija koja je nekome možda potrebna, meni nije, ni iz jednog razloga...", naglasio je Vučić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 93

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
16:01 11.02.2018.

Dolaziš ti sa figom u džepu, kao i uvjek

Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:03 11.02.2018.

Zadnjih 10 godina slusamo njegove agresivne poruke mira. Da ne spomenem njegove poruke mira iz 90ih.

GE
generacija57
17:50 11.02.2018.

U Hrvatsku danas može doći svako smeće.