utjecaj izbora na rs

Vučić: Nigdje ne želim ukrajinski scenarij, ni u BiH

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Vučić: Nigdje ne želim ukrajinski scenarij, ni u BiH
17.03.2014.
u 22:17
Europa mora biti spremna i paziti što se događa u regiji, a Vučić mi je obećao da se neće miješati u BiH, kaže Hannes Swoboda
Pogledaj originalni članak

Britanski parlamentarac Paddy Ashdown, koji je uvjeren da će ruski predsjednik Vladimir Putin nakon Krima potaknuti isti scenarij i na Republiku Srpsku, stiže danas u BiH, a jedno od prvih pitanja Aleksandru Vučiću nakon izbora odnosilo se na njegov odnos prema cjelovitosti BiH. Vučić tvrdi da Srbija ima posebne odnose s Republikom Srpskom, ali ni jednog trenutka ne ugrožava suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH.

– Mislim da BiH nije imala pouzdanijeg partnera od prethodne srbijanske vlade, a tako ćemo nastaviti i dalje – kaže budući srbijanski premijer, a vlade Srbije i BiH mogle bi čak održati zajedničke sjednice.

– U Srbiji neće biti ukrajinskih scenarija i ja ih ne želim nigdje – kaže Vučić, koji će se za nekoliko dana susresti s Miloradom Dodikom, čija retorika je drugačija od Vučićeve, jer ne prestaje govoriti o raspadu BiH kao najboljem rješenju. Austrijski član parlamenta EU Hannes Swoboda za bh. agenciju Patria kaže kako je Vučić do sada bio jako konstruktivan.

– Razgovarao sam s njim i jasno je dao do znanja da se neće miješati u unutarnju politiku BiH na strani Republike Srpske – rekao je Swoboda, koji napominje i da EU i dalja mora pratiti što se događa u odnosima zemalja u regiji.

– Europa mora biti spremna i imati veoma jasne stavove kao i do sada i onda se možemo nadati da će Vučić održati obećanja koja je dao – rekao je socijalist Swoboda. Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec u Bruxellesu je pak predložio da se ista akcija kao za odnose Kosova i Srbije, gdje je postignut dogovor koji još vrijedi, poduzme i za BiH, da to bude snažna diplomatska ofanziva EU.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar tajar
tajar
22:47 17.03.2014.

Vučić dlaku mijenja...

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
11:41 18.03.2014.

Svoboda je Eu Milanovic kojem su dani odbrojani . Dodik bi nam trebao uciniti uslugu i proglasiti odcjepljenje .

Avatar putinthegreat
putinthegreat
13:52 18.03.2014.

Republijka Srpska je već međunarodno priznata država za razliku od Krima tako da Vučić nema nikakve potrebe za mešanjem jer je to odavno završena stvar, bolje bi bilo da se Hrvati zabrinu za svoje u Sarajevskoj džamahiriji zbog prelaženja katolika u islam!