plan za normalizaciju odnosa

Vučić i Kurti danas se sastaju u Bruxellesu: Očekuju se teški i tvrdi razgovori

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
Serbian President Vucic holds a news conference in Belgrade
Foto: Amir Hamzagic
Predstavljeni su rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije u prošloj godini, vojsku je posjetio Vučić
Foto: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL
Beograd: Aleksandar Vučić sastao se s ambasadorima zemalja Kvinte
27.02.2023.
u 09:14
Nakon višemjesečnog prekida u Bruxellesu ponovno će se sastati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti kako bi razgovarali o planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije koja ne priznaje neovisnost svoje bivše južne pokrajine proglašenu 2008.
Pogledaj originalni članak

Kosovski premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održat će danas u Bruxellesu sastanak na visokoj razini uz posredovanje Europske unije unatoč protivljenju nekim dijelovima  ponuđenih rješenja u francusko-njemačkom planu za Kosovo. Tako će se nakon višemjesečnog prekida u Bruxellesu ponovno sastati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti kako bi razgovarali o planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije koja ne priznaje neovisnost svoje bivše južne pokrajine proglašenu 2008.

Da su već svi umorni od Kosovskog problema i žele ga riješiti što prije potvrđuje i pismo koje su potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanska premijerka Giorgia Meloni, te ga poslali i Vučiću i Kurtiju, što analitičari smatraju jednim velikim pritiskom na Beograd i Prištinu.

Video: Kaos u parlamentu Srbije: Oporba se zaletjela prema Vučiću

U pismu, između ostalog stoji da i Vučić i Kurti moraju potpisati sporazum koji su dvjema stranama u drugoj polovici siječnja predstavili američko-europski diplomati, a dokument predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell, prema prvim informacijama, trebao bi se sastati s premijerom Albinom Kurtijem u 15 sati, dok će se u 16:15 Borrell sastati s predsjednikom Vučićem. Nakon odvojenih susreta, u 17.15 Josep Borrell održat će zajednički sastanak s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U fokusu susreta bit će prijedlog Europske unije za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Po svemu sudeći razgovori će biti teški i tvrdi i analitičari ne vjeruju da bi se danas mogao postići bilo kakav dogovor. Jer  Vučić nije spreman priznati Kosovo a Kosovski premijer s druge strane odbija  realizaciju sporazuma iz Bruxellesa 2013. o osnivanju Zajednica srpskih općina. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar mustafa2
mustafa2
12:29 27.02.2023.

sad ce kurta jasit murtu a narod ce platiti.

BP
Besposlen pop
10:06 27.02.2023.

Pusti komentare na Večernjem, treba pogledati na Kuriru! Svih 400-injak veliča i podržava AV. Dobrodošli u Sj. Koreju

Avatar D_amating
D_amating
09:47 27.02.2023.

Ne znam što bi mi bilo draže, da potpišu i praktično priznaju Kosovo, ili da ne potpišu i ostanu bez europskih novaca. Rijetko se vidi tako dobar ishod.... Vin vin sićuejšn 🤔