ŠOKANTNO Brutalno ubojstvo u Dućama raspaljuje bolesnu maštu srednjoškolaca

Vršnjaci 'maloljetnike-ubojice' slave kao heroje

Foto: import
Vršnjaci 'maloljetnike-ubojice' slave kao heroje
24.10.2006.
u 18:29
Pogledaj originalni članak

Dan nakon što su zbog brutalnog ubojstva 67-godišnjeg povratnika iz Njemačke Stipe Dajaka u pritvoru na Bilicama završili srednjoškolci P. L. (17) i K. Š. (16), dio njihovih vršnjaka slavi ih kao heroje?! Po svemu sudeći, ubojstvo su i počinili iz želje za dokazivanjem, inspirirani kultom nasilja.

Motiv koristoljublja za mladiće iz dobrostojećih obitelji kojima, kako su izjavili, dodatni novci nisu bili potrebni, čini se nedostatan. Osim toga, iz kuće Stipe Dajaka odnijeto je nešto gotovine, par satova i zlatnih lanaca. U kuhinji je čak nađena lisnica sa 90 eura! A vlasnika su ostavili u lokvi krvi, izudaranog pajserima, kupljenim prije pljačke. Sa spoznajom da su ubili živjeli su puni tjedan. Mlađi osumnjičenik tvrdi da nije mogao spavati sve to vrijeme, no njegov se godinu dana stariji prijatelj bahatio - smijao se inspektorima kako mu neće ništa dokazati. Obranu nije iznio, učinit će to početkom idućeg tjedna. K. Š. je, pak, kazao sucu da je prema starijem drugu osjećao strahopoštovanje i da mu je prije ulaska u spavaću sobu, u kojoj su sa 30 udaraca zatukli nemoćnog Dajaka, rekao kako su skupa u ovome!

Dostojan autoriteta
Prihvaćanjem sudjelovanja u ubojstvu htio je pokazati da je dostojan autoriteta, smatra psihologinja Mirjana Nazor. No, dok su prekjučer čekali da vide hoće li ih strpati u pritvor, bilo je i suza. Roditeljima je užasno, teško mogu naći riječi za djela svoje djece. - Radije bih da je sebe strpao u lijes nego što je ovo napravio - sa suzama u očima je govorio otac K. Š-a, koji je s obitelji stigao na sud kako bi izvadio dozvolu za posjet sinu. Majka drugog osumnjičenika, zaposlena u jednoj splitskoj banci, također dosta teško psihički proživljava cijeli slučaj.

Gradonačelnik Ivan Škaričić nećak je ubijenog, i smatra da je ovo problem društva i države, a ne isključivo Omiša: - Moj ujak ubijen je iz hira. Sve je ovo žalosno, a problem se neće riješiti dok se kazne ne pooštre.

Deset godina
Za ovo djelo tinejdžeri mogu dobiti najviše 10 godina zatvora.


Škole: Nisu se izdvajali

Ravnateljica Zdravstvene škole Mirjana Kurtović i voditelj nastave u Grafičkoj školi Vjeran Tecilazić odlučili su da iz škola o učenicima neće davati nikakve informacije. No, oboje su se složili da se osumnjičenici ponašanjem ni po čemu nisu izdvajali od ostalih učenika.


Jedan odlikaš, drugi pao razred

Srednjoškolci grafičke i zdravstvene pamte svoje kolege kao mirne i povučene. L. P. je krenuo u treći razred, školovao se za medicinskog brata. Odličan je učenik, kolege ga znaju kao vrlo inteligentnu osobu. Iznenadila ih je vijest o brutalnom ubojstvu - svojim ponašanjem nije dao naslutiti da je sposoban tako nešto učiniti. K. Š., iako je pao drugi razred, nije izostajao s nastave, niti je bio problematičan.


Psihologinja Mirjana Nazor: Mirni i tihi?! Možda i previše!

- Želja za afirmacijom u tim godinama je izrazito snažna. Ako netko ne može biti najbolji u nogometu ili dobro svirati gitaru, možda posegne i za ovakvim oblikom dokazivanja. Prečac je to do slave i popularnosti. I to što je netko odličan učenik, ne mora ništa značiti. Bili su mirni i tihi?! Možda i previše. Možda su to bili znakovi asocijalnog ponašanja, koje je trebalo prepoznati na vrijeme. No, problem je što se ne brinemo o djeci, ne vidimo signale koje nam šalju, dok nije prekasno - kaže psihologinja Mirjana Nazor.

Pogledajte na vecernji.hr