prekršeno načelo nadređenosti

Von der Leyen trenira strogoću na Njemačkoj

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
EU leaders summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
EU leaders summit in Brussels
11.06.2021.
u 07:00
Komisija smatra da presuda njemačkog Ustavnog suda predstavlja ozbiljan presedan
Pogledaj originalni članak

Priča može zvučati kao “Njemica na čelu Europske komisije trenira strogoću… na Njemačkoj”. Ali stvar je zapravo principijelna i tiče se nadređenosti, svojevrsne superiornosti prava Europske unije i Suda Europske unije u tumačenju tog europskog prava. Komisija je, naime, jučer pokrenula postupak protiv Njemačke i poslala službenu opomenu zbog toga što je njemački Ustavni sud donio presudu protiv politike Europske središnje banke (ECB) o otkupu državnih obveznica na sekundarnom tržištu za vrijeme krize.

Sporno tiskanje novca

Savezni ustavni sud Njemačke u svibnju 2020. presudio je, naime, da program kupnje javnih obveznica izlazi izvan okvira ovlasti Europske središnje banke i Europske unije. Taj program kvantitativnog popuštanja pokrenut je 2015. i bio je ona “velika bazuka”, nekonvencionalno monetarno oružje, koje je potaklo oporavak i zaustavilo špekulacije o tome da bi dužnička kriza mogla dovesti do raspada eurozone. Zahvaljujući tom programu, tadašnja kriza je prevladana, a cijena zaduživanja država članica eurozone i čitavog EU (pa i šire) znatno je pala, od čega je korist imala i Hrvatska, reprogramirajući svoje dugove po povoljnijim uvjetima i smanjujući tako proračunski manjak.

Program kvantitativnog popuštanja bio je kontroverzan u Njemačkoj i prije no što je izglasan u ECB-u (uz pristanak njemačkog guvernera središnje banke Bundesbank) jer dio Nijemaca smatra da se radi zapravo o masovnom tiskanju novca za potrebe otplate dugova država eurozone, što stvara opasnost od inflacije i kaosa. No, kad su trojica njemačkih poduzetnika podnijela tužbu pred Sudom EU, suci te najviše sudske instance Unije presudili su, u prosincu 2018., da je sve po zakonu.

Njemački Ustavni sud, međutim, u istoj presudi iz svibnja 2020., u kojoj tvrdi da je ECB izašao izvan ovlasti EU, presudio je također i protiv te presude Suda EU, bez vraćanja predmeta Sudu EU.

“Stoga je njemački sud presudu suda lišio pravnog učinka u Njemačkoj, čime je prekršio načelo nadređenosti prava EU. To je razlog za pokretanje ovog postupka zbog povrede”, kaže se u jučerašnjem priopćenju iz Bruxellesa i dodaje: “Komisija smatra da presuda njemačkog Ustavnog suda predstavlja ozbiljan presedan, kako za buduću praksu samog njemačkog Ustavnog suda tako i za vrhovne i ustavne sudove drugih država članica. Njemačka sad ima rok od dva mjeseca da odgovori na primjedbe Komisije”.

Mnogi se u Bruxellesu pitaju postoje li možda i neki skriveni politički razlozi zbog kojih je Europska komisija, na čijem je čelu po prvi put jedna Njemica (Ursula von der Leyen), dugogodišnja ministrica u raznim vladama odlazeće kancelarke Angele Merkel, odlučila baš sada pokrenuti formalni postupak zbog povrede prava Unije protiv Njemačke. No u posljednjoj rečenici priopćenja Europske komisije nalazi se vjerojatno najvažniji, pravi razlog: za Komisiju i EU kao takvu dugoročno je štetna, zapravo nepodnošljiva situacija u kojoj ustavni sud jedne ključne države članice, kao što je Njemačka, osporava načelo nadređenosti Suda EU nad nacionalnim sudovima. Takva situacija može biti nezgodan argument kojim se mogu koristiti političari i suci u bilo kojoj drugoj državi članici, primjerice u Poljskoj ili Mađarskoj, dvjema zemljama čije vlade nastoje osporiti ili smanjiti nadređenost prava EU.

Argument za Orbána

Mađarski premijer Viktor Orbán znao je ponekad isticati, u situacijama kad je bio kritiziran zbog politike konstantnog nasrtaja na neovisne institucije u svojoj državi, da njegova vlada i njegova zemlja barem poštuju presude Suda EU. Nije izrekao, ali u nastavku je moglo stajati: za razliku od Njemačke.

Ursula von der Leyen vjerojatno i to ima na umu kad potpisuje priopćenje Komisije koje kaže da je njemački Ustavni sud stvorio “ozbiljan presedan” i da stoga pokreće kaznenu proceduru protiv Njemačke baš na ovoj, iznimno osjetljivoj temi.

VIDEO U Osijeku su uhićena tri suca i poduzetnik: Sumnjiče se za primanje mita.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BR
Branitelj2020
07:06 11.06.2021.

Ovaj potez korumpirane njemačke političarke von den Leyen potvrdđuje da je potrebno ukinuti Europski sud i Eurposki parlament

DU
Deleted user
09:52 11.06.2021.

Nekakva komisija u koju se dolazi isključivo po političkoj liniji se postavlja iznad ustavnog suda jedne suverene zemlje, suda koji se sastoji od stručnih i studiranih ljudi!!! Pametnome dosta!

SI
sisavac
09:18 11.06.2021.

pa gdje baš ursula, opužena za nekoliko prijevara kao minstirica, u visini preko pola mlrd eura, da tužaka svoju njemačku jer se drznula dovesti u pitanje ovlasti nekih tijela eu-a... u svakom slučaju je dobro da će se sad trebati argumentima, pravničkim izrazima i zakonskim propisima, riješiti pitanje silnog otkupa državnih obveznica članica eu-a novcem kojeg nema, stvoren iz zraka, nema pokriće, doslovno tiskanje novca za plaćanje dugova. baš me živo zanima koji će dokument eu dati kao dokaz da je unija mogla krenuti u kvantitativno popuštanje, nijemac tvrdi, njemačku sud točnije, da u ni jednom dokumentu o osnivanju tih institucija koje su sudjelovale u tom popuštanju i tiskanju par tisuća milijardi eura, nema uporište. eu nije država, to nikad ne smijete zaboraviti. zarazliku od amerike, eu je zajednica država bez ikakvog internacionalnog utjecaja, oni su promatrači u svim međunarodnim organizacijama. eu nije član un-a.