Perači novca

Vođa skupine kuću iznajmio japanskom veleposlaniku

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Vođa skupine kuću iznajmio japanskom veleposlaniku
10.04.2016.
u 12:00
Za organizaciju mreže tvrtki bio je zadužen Pejo Ivić, dok je Ante Galo skupljao sav novac te ga potom raspoređivao drugima
Pogledaj originalni članak

Tvrtka iz Italije Italpreziosi  s.p.a. 12. studenog 2015. na bankovni račun tvrtke Stip services d.o.o. u Hrvatskoj  uplatila je 420.000 eura. Nakon što je novac uplaćen, Stip services je uplaćene devize prodao banci, a prodajom 419.577 eura dobio je 3,192.563 kune.

Nakon toga je ovlaštena osoba Stip servicesa, a to je Dragan Bošnjak, na tekući račun kojim se koristi Pejo Ivić, uplatila 3,190.000 kuna, a kao razlog uplate s računa na račun navodi se da je riječ o “uplati po ugovoru”. Istog je dana s Ivićeva računa Aleksandra Štibrić, kao opunomoćenica po tom računu, s njega podigla 3,196.932 kune.

Kune mijenjaju u eure

Sve se to odvijalo tijekom samo jednog dana, a dok su te uplate i isplate s računa na račun trajale, Ivić je više puta telefonski kontaktirao s Antom i Lukom Galom. U jednom od razgovora Ivić je izvijestio Luku Galu da očekuje isplatu. Potom se Ivić čuo i s Antom Galom te mu kazao kada točno dolazi, a ovaj ga je kratko upitao: “419,6, je li?” Iz daljnje konverzacije ove dvojice razabire se da su Ante Galo  i Ivić razgovarali o iznosu koji je tvrtka Stip services uplatila na Ivićev račun, koji je nakon konverzije iz kuna u eure, iznosio 419.600 eura.

Taj je novac, po svemu sudeći, Ivić predao Anti Gali, koji ga je dalje raspoređivao, kako sumnja USKOK, sebi i ostalim osumnjičenicima. Gore navedeno pokazuje način na koji su, kako sumnja USKOK, sin i otac, Luka i Ante Galo, zajedno s još 13 osumnjičenika, od 22. svibnja 2014. do 7. travnja 2016. fiktivnim kupnjama oprali 638,5 milijuna kuna. Modus operandi bio je dobro osmišljen i  uvijek je bio isti.

Talijanske tvrtke  Italpreziosi s.p.a., Gianluca Ciancio s.p.a., JM Gold  s.r.l. i Cormas s.r.l. na račune hrvatskih tvrtki Bonto plus d.o.o., Stip services d.o.o. i Sedatus Int d.o.o. uplatile su novac, ukupno 638,5 milijuna kuna, i to za robu koja talijanskim  tvrtkama nikad nije bila isporučena. Da bi stvar izgledala legalna, hrvatske su tvrtke talijanskima izdale i naplatile račune pri tome navodeći da plaćaju za zlato, ponekad srebro, a u nekim slučajevima i pšenicu.  Nakon što je novac sjeo na račune spomenutih tvrtki, podizao se i uplaćivao na račune niza drugih, fiktivnih  tvrtki, kao što su Biserni sjaj, Presvijetla... Za organizaciju mreže tih tvrtki zadužen je bio, kako se sumnja, Pejo Ivić, koji je ispod sebe, osim fiktivnih tvrtki, imao i ljude koji su figurirali kao direktori tih firmi te bili opunomoćeni za podizanje novca s računa.

Oni su po Ivićevu nalogu podizali novac, da bi ga potom konvertirali u eure i neke druge valute. Potom bi taj konvertirani iznos, a ukupno je riječ bila od 631 milijun kuna (razlika do ulaznih 638,5 milijuna kuna izgubila se na konverzijama i naknadama, op.a.) Ivić predao Luki i Anti Gali, a za prevoženje i čuvanje tog novca bili su zaduženi pojedini osumnjičenici. Istražitelji su do svih ovih spoznaja došli prateći trag novca po računima brojnih tvrtki  te tajno snimljenim razgovorima u kojima se spominju konverzije, pri čemu je Luka Galo često komunicirao s osobom u Italiji po imenu Gino.

Još se istražuje sve što su otac i sin Galo činili s milijunima koji su im bili predani, no ako je suditi po njihovoj imovini, koja je procijenjena  na čak 10 milijuna kuna, jedan su dio zadržali i za sebe.

Brojne nekretnine

Svakako je zanimljiv i podatak da je Ante Galo vlasnik kuće s okućnicom u Remetama  koja ima ukupno 3309 metara kvadratnih te u kojoj je trenutačno smještena i rezidencija japanskog veleposlanika.

Osim spomenute kuće, obitelj Galo ima još jednu kuću od 200 metara četvornih s okućnicom od 458 metra kvadratnih u  Zagrebu te nekretnine u Rogoznici. Veći broj nekretnina u Zagrebu i Braču ima i Pejo Ivić, koji se sa svojim sinom Antonijem jučer tijekom dana vratio u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine. Otac i sin Ivić prebačeni su u zatvor u Remetincu, gdje se nalazi ostatak skupine.

Zanimljivo je i to da je jedan od osumnjičenika Dragan Bošnjak, prijavljen na Ivićevoj adresi, te da Bošnjak stanuje u stanu koji je stečen preko tvrtke Bonto plus, čiji je on bio direktor.
Inače, na račun tvrtke Bonto plus iz Italije je uplaćena svota od ukupno 265,3 milijuna kuna, dok je na račun Stip servicesa bilo uplaćeno 274,8 milijuna kuna, a na račun Sedatus Inta 98,3 milijuna kuna.

>> Lansiran Falcon 9: Potisnik uspješno spušten na oceansku platformu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

VE
velika
12:43 10.04.2016.

dakle kupujem ja dvije garaže ...ukupna vrijednost 20.000 eur ..i pita me porezna sluzbnica ..odakle mi novac..ja kazem ..digla sam kredit ..(iako 20.000 eura i nije neki novac) kako netko nezaposlen moze imati nekretnine u milijunskim vrijednostima bez da ih itko pita odakle im novac za njihovu kupnju

KU
kunigunda
13:16 10.04.2016.

pitanje svih pitanja tko je ukrao novac i zlato iz policije i kada, hoće li javnost na to dobiti odgovor što nas briga za ove njih ste već odavno trebali smjestiti u remetinec pa vi u policiji nemate pojma ni kada vam je to ukradeno i da li je uopće ukradeno ili su gospoda u policiji to podjelila kako da vam itko više vjeruje , a mozda je zokijev brat dolazio intervenirati kao u poreznu pa su sve vratili za dobru proviziju sram vas bilo razbojnici

Avatar think pink
think pink
12:57 10.04.2016.

naslov je totalna debilana - kakve veze ima japanska ambasada sa svime ovime???