Vlatko Silobrčić:

'Imamo 4 prijave koje se odnose na Pavu Barišića, razmotrit ćemo ih sljedeći tjedan'

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Vlatko Silobrčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pavo Barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pavo Barišić
21.10.2016.
u 12:45
Odbor će razmotrite sve četiri prijave i vidjeli ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje
Pogledaj originalni članak

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića i one će biti razmotrene na sjednici odbora koja će se vjerojatno održati sljedećeg tjedna, kazao je Hini predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić.

Odbor će razmotrite sve četiri prijave i vidjeli ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje.

Još nisam vidio predmet, ali sam pronašao u arhivi prethodnog odbora da su na njegovu adresu 11. veljače 2011. došla četiri predmeta od kojih se u dva spominje ime profesora Barišića. Jedna se direktno odnosi na njega, a druga na odluku jednog tijela u kojem je on sudjelovao, kazao je Silobrčić.

Malo ranije prethodni Odbor je prestao funkcionirati, njegov predsjednik Vedran Katavić dao je  ostavku i odbor od 2011. do 2014. nije postojao, što je odgovornost Sabora, dodao je.

Moramo prvo vidjeti što imamo u rukama. Oni koji su podnijeli prigovor poslali su to na dvadesetak adresa i moramo najprije prikupiti odluke tih tijela, kazao je akademik Silobrčić. 

Ako vidimo da imamo predmet, ići ćemo redovitom procedurom, tražit ćemo da se izjasni najprije ona institucija u kojoj se taj mogući problem dogodio, i kada vidimo njihovu odluku i njihovo obrazloženje, reći ćemo slažemo li se s njim ili ne slažemo, objasnio je postupak.

Stvar je malo kompliciranija, ali mi ćemo je pokušati riješiti na suvisao i legalan način, dodao je.

Kao što znate, naš tijelo nema egzekutivnu snagu, ali ima određenu težinu u javnosti o kojoj bi trebali voditi računa svi znanstvenici, zaključio je akademik Silobrčić.

Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić prijavljen je 2011. zbog navodnih plagijata u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica 2008. godine.

>> Plenković: Ministar Barišić je čovjek koji ima sve referencije da radi ovaj posao

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

HO
HodoČasnik
13:12 21.10.2016.

Prijave drže u ladici punih 5 i pol godina i sad kad je ovaj postao ministar "oni će te prijave razmotriti slijedeći tjedan". Ovo je dno dna! Crnje od Staljinovih metoda!

NE
neboiznadzagreba
12:59 21.10.2016.

Bitno je sada utvrditi da li je nastupila djelomična ili asolutna zastara, zatim možemo..., a onda ćemo... Čini mi se da se (ne)djeluje u skladu s omjerom političke (ne)moći i da su svi postupci koji izađu pred javnost, tek odjeci zakulisanih igara u kojima se traži javna podrška za nešto o čemu javnost nema pojma.