budžet

Vlada udrugama srezala proračun - dobit će 60% manje novca

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Vlada udrugama srezala proračun - dobit će 60% manje novca
02.05.2012.
u 12:00
- Bilo je uzmi ili ostavi. Bez evaluacije, razgovora i razmatranja što bi bili prioriteti socijalne politike u teškoj ekonomskoj situaciji, jednostrano je donesena odluka - stoji u najavi udruga.
Pogledaj originalni članak

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Puž više ne može obavljati radnu terapije sa 60 djece, već samo sa 20 njih, a radi se o djeci s cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama ili autizmom. Moraju otpustiti četiri zaposlena. Udruga Svitanje mora ukinuti većinu programa socijalnog uključivanja za osobe s psihičkom bolesti te također otpustiti zaposlene. B.a.B.e. moraju ukinuti pravna i psihološka savjetovanja, kojih je godišnje više od 1800. Udruga za autizam pokrenula je program stanovanja u zajednici uz podršku za desetak osoba s autizmom, a sada ne znaju što s njima...

Nije to samo štednja

Za četrdesetak udruga čije su aktivnosti usmjerene na pružanje usluga ranjivim skupinama preko noći je dramatično srezano financiranje za više od 60 posto, čime je ozbiljno narušena deinstitucionalizirana i decentralizirana pomoć socijalno ugroženim skupinama.

Udruge su 2010. natječajem dobile i potpisale s ondašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi ugovor o trogodišnjem financiranju. Svake godine u svibnju se odobravao prijedlog proračuna za sljedeću godinu – ako je godišnji izvještaj prethodno prihvaćen. Ove godine predstavnici udruga pozvani su u Ministarstvo socijalne politike i mladih gdje im je, kažu, predočen papir s iznosom odobrenim za sljedeću godinu – umanjen 60 posto u odnosu na predviđeno.

“Bilo je uzmi ili ostavi. Bez evaluacije, razgovora i razmatranja što bi bili prioriteti socijalne politike u teškoj ekonomskoj situaciji, jednostrano je donesena odluka”, stoji u najavi udruga za današnju konferenciju za novinare.

– Smatram ozbiljno problematičnom Vladinu odluku da na taj način štedi na socijalno najugroženijim skupinama građana. Visina uskraćenog od 60 posto ne ukazuje samo na štednju nego će za posljedicu imati potpunu nemogućnost pružanja usluga kakve u RH kvalitetno daju udruge. Istovremeno, Vlada ne nudi alternativu za te ljude koji nemaju novca za odvjetničke, psihoterapijske i druge usluge za sebe i svoju djecu, pa se može zaključiti da nisu nikome važni – kaže Zdravka Sadžakov, koordinatorica iz udruge B.a.B.e.

Kako reći nema više

– Svi oni računali su na trogodišnji program, a sada preko noći ostaju bez njega – kaže Vesna Budak iz Puža. Kako ćemo objasniti Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj i OŠ Horvati, s čijom djecom polaznicima radimo, da ga ne možemo nastaviti u tom opsegu? – pita se V. Budak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MA
maja007
12:19 02.05.2012.

za bolesnu djecu se nema novaca, oj milanko tko ti dade ministarstvo, pa svi do reda ste teški debili u vladi

LU
luksa
12:40 02.05.2012.

Skinuli su djeci, invalidima i nevoljnima. Što je sa GONGom, Iskorakom, Kontrom, TIHom i inim?

AN
antonijo
20:23 02.05.2012.

Gospodo vi ste ih birali i ne cmizdrite imali ste boljih opcija ovdje cmizdrite a kad treba glasat ili neizlazite ili birate bez veze. Kad ostanete i bez koze onda se zalite u EU.