REFORMA DRŽAVNE ADMINISTRACIJE

Vlada neće dijeliti otkaze u državnim službama bez blagoslova sindikata

Foto: 'Anto Magzan/VLM/PIXSELL'
Vlada neće dijeliti otkaze u državnim službama bez blagoslova sindikata
07.10.2009.
u 12:59
Neminovno je da će se zbog ulaska u Europsku uniju, ali i hvatanja u koštac sa zadatkom koji prijašnje vlade nisu pokušale riješiti obujam državne administracije u kadrovskom smislu smanjiti.
Pogledaj originalni članak

Reforma državne uprave posao je koji moramo odraditi ne samo zbog ulaska u Europsku uniju nego i zbog nas samih, ustvrdila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor nakon što je danas potpisala Sporazum o socijalnom partnerstvu sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika, čime se proces reformi u državnoj administraciji nastoji provesti na socijalno zadovoljavajući način, poručeno je.
 
Državna uprava danas zapošljava 52 tisuće zaposlenika, no premijerka Kosor nije željela govoriti koliko bi ih u postupku reforme državne uprave trebalo ostati bez posla.
 
No neminovno je da će se zbog ulaska u Europsku uniju, ali i hvatanja u koštac sa zadatkom koji prijašnje vlade nisu pokušale riješiti obujam državne administracije u kadrovskom smislu smanjiti.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata, izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom koji je pružio mogućnost sudjelovanja u svim važnim odlukama koje se budu ticale reforme, poglavito u segmentu zbrinjavanja viška zaposlenih. No smatra kako se broj zaposlenih u državnim službama prečesto ocjenjuje paušalno i neargumentirano, promatranjem kroz rad u uredima i ispijanje kavica.
 
No državni su službenici i policajci koji stradavaju na svojem radnom mjestu, naglasio je Pleša.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

DV
dvorskaluda
13:40 07.10.2009.

Da biste mogli IŠTA kvalitetno učiniti, treba snimiti postojeće stanje; skenirati čitav radni lanac i proces u službi; tko radi, što radi, ima li problema, kako ih rješava, kako se odvija komunikacija unutar odjela, odsjeka u smjeru službenik – šef i šef - službenik, kakva je oprema s kojom se radi – količina, broj, kvaliteta, prostor u kojem se radi.... a onda se može KVALITETNO mijenjati broj službenika, način rada, izbjeći ponavljanje poslova, dupliciranje evidencija, nepotrebno slanje građana po razne potvrde (imam hrpe primjera).

PI
Pippo9
14:14 07.10.2009.

vlada je pruzila mogućnost sindikatima da sudjeluju u svim važnim odlukama koje se budu ticale reforme, poglavito u segmentu zbrinjavanja viška zaposlenih. No smatra kako se broj zaposlenih u državnim službama prečesto ocjenjuje paušalno i neargumentirano

LO
Longday
13:21 07.10.2009.

ali činjenica je da nam je birokracija glomazna i skupa a neučinkovita ,svi nam nabacuju na nos taj nacionalni problem,uvijet za EU je riješavanje tog problema i unatoč sindikatima to će se kad tad morat počet riješavat!!