Kolumna

Vlada nam je bez ikakve političke hrabrosti

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Vlada
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Vlada
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Vlada
23.10.2017.
u 09:01
Što je ova Vlada učinila? Jedino je smanjila razinu javnog duga i jedino je podebljala obećanja i zakonske okvire za mnoge koji žive na teret državnog proračuna
Pogledaj originalni članak

Je li zaustavljeno demografsko umiranje Hrvatske? Nije! Je li zaustavljen egzodus mladih iz Hrvatske? Nije! Je li znatno povećano ulaganje u obrazovanje i znanost? Nije! Je li pravosuđe bolje, efikasnije? Nije! Je li provedena reforma javne uprave, državne birokracije? Nije! Je li smanjen broj birokrata, dužnosnika, službenika, uhljeba? Nije! Je li reformirana lokalna samouprava, smanjen broj općina, gradova i županija? Nije! Je li rasterećeno gospodarstvo, je li smanjena porezna represija? Nije! Je li riješeno pitanje Ine? Nije! Je li smanjen dug u zdravstvu? Nije! Je li smanjen broj blokiranih građana i tvrtki? Nije! I tako bih mogao nabrajati niz primjera u kojima Vlada nije učinila ništa. Vlada bez ikakve političke hrabrosti, Vlada isključivo političkih kompromisa radi održanja na vlasti i famozne stabilnosti.

Kako je moguće da sve to nije, a premijer prije nekoliko dana pred Saborom iznosi godišnje izvješće Vlade koje zvuči bolje od onoga što ga iznosi Angela Merkel u Bundestagu! Nijemci u problemima, iako imaju novca kao nikad prije, a kod nas se problemi ne rješavaju, gomilaju se pod tepisima, a prema javnosti se radi samo pozitivan PR, da se naši dužnosnici lijepo nose, odijevaju, šminkaju, da narodu bacaju lijepe floskule, obećanja, i to je to.

Potpredsjednica Vlade predbacuje Ivici Todoriću da živi izvan realnosti. A kako nam živi naša Vlada, naša vlast, naši političari? Oni žive u realnosti? Tko tu koga mulja, tko kome farba oči, baca prašinu u oči? Što je ova Vlada učinila? Jedino je smanjila razinu javnog duga, i jedino je podebljala obećanja i zakonske okvire za mnoge koji žive na teret državnog proračuna. S novcem poreznih obveznika razbacuje se na sve strane, kupuje se socijalni mir, ali kupuju se i izborni glasovi.

No to već i ptice na grani znaju, papagaji bi mogli vječno o svemu ovome govoriti, koliko je puta već iznošeno što bi svaka odgovorna Vlada trebala napraviti, koje korake poduzeti, u koje reforme ići. Svi koji na to upozoravaju već su postali sami sebi dosadni, i već je pitanje kakva je svrha ovog papagajskog ponavljanja kad nema nikakvog utjecaja na politiku, ali i na birače, koji bi trebali to prepoznati, i tako svoje glasove okrenuti kad izađu na birališta. Možda bi se Hrvatskoj trebao dogoditi Trump, koji je vlast u SAD-u dobio gradeći kampanju protiv starih okoštalih političkih struktura. Ili još bliže nama, možda bi se trebao dogoditi reset kakav se dogodio u Češkoj, gdje su dojučerašnji vladajući socijaldemokrati gotovo nestali s političke pozornice, a vlast je zauzeo drugi najbogatiji Čeh koji je također kampanju gradio na napadima na stare strukture, ali i na protuimigrantskoj politici, baš kao i Kurz u Austriji. U Hrvatskoj je socijaldemokracija već dobrano pojela samu sebe, samu sebe grize i uništava.

Nije nužno pozitivno, nije nužno da bi se sve pomaknulo s mrtve točke, ali bi nužan reset bio kad bi HDZ pao na grane na koje su pali socijaldemokrati u Češkoj. Jer resetiranje Hrvatske nemoguće je provesti bez resetiranja vodećih političkih struktura, a tu prednjači debelo okoštao HDZ. No kako to protumačiti biračima? Kako desetke tisuća njih uvjeriti da HDZ nije Hrvatska? Međutim, kako nema kritične mase potrebne za promjene u društvu, tako nema ni kritične mase za promjene u HDZ-u. Sve je samo neka nova šminka, a iza zavjese se ništa nije promijenilo. HDZ je dobio mlado lice, baš kao i SDP, ali što smo doista dobili? Baš ništa! Eto kako nama HDZ pušta Gorana Pauka da nam vrijeđa zdravu pamet, da otvoreno govori kako je to uhljebljivati po javnim službama, kako je uživati život župana na račun poreznih obveznika, kako mu još za to uživanje trebamo povećati plaću, i još nam se svima lijepo u lice smije. HDZ i njegov šef Plenković na sve to šute, što znači da debelo opravdavaju takve anticivilizacijske i antidemokratske Paukove stavove. Da među biračima sve prolazi, i da su hrvatski birači debelom većinom doista samo ovce, najbolji je primjer Milan Bandić. On prije izbora obeća svega i svačega, uvede polusatnu kartu ZET-a za četiri kune, obeća sljemensku žičaru, i čudo da opet nije obećao metro, kad nakon izbora hladan tuš za ovce. Neće više biti samo karte za četiri kune jer je ZET financijski izgubio. Jer idu i nove karte koje nisu bile obećane. Za žičaru ide puno manje novca, znači sve se oduljuje. Jedino fontane rade. I ovce bi opet takvog Bandića birale. Tako je u cijeloj državi! Zato nam je tako, kako nam je!  

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DU
Deleted user
09:11 23.10.2017.

Hrabrost treba za promjene a njima promjene nisu u interesu. Odgovara im stanje kolektivne sinkope.

BO
boris
17:11 23.10.2017.

Toliko daleko vodi stranačko poimanje politike, dijeljenje pogodnosti i čuvanje fotelja, tako da i ne može biti sposobnih. Ali doći će vrijeme i za modernije društvo koje će iznjedriti sposobne pojedince, nezavisne, a sa strankama u ropotarnicu

PR
prajdali100
13:52 23.10.2017.

Poštovani Zvonimire polako ! Mogu se složiti sa vama da je Vlada mogla biti hrabrija.Kao što vi nabrajate "protiv" mogu i ja masu stvari "za". Da ne duljim:što je alternativa ? Bernardic (dečko pojma nema ni o čemu), Maras( silikonski genijalac),Bauk(čisti užas), Jovanovic(!!!!!!),Glavaševic(bljak),Beljak(dobar sa pajserom)....Tko!? Za sve njih ova Vlada je pojam.