Nikica Gabrić

Vlada kukavički okreće glavu kad je riječ o ćirilici

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Vlada kukavički okreće glavu kad je riječ o ćirilici
09.04.2014.
u 17:02
Procedura se mora čuvati i kad nam se ne sviđa, kaže Gabrić
Pogledaj originalni članak

– Bez procedure nema demokracije i zato je to svetinja koju svi u društvu, a poglavito državna vlast, moraju u svakom trenutku čuvati, pa i onda kad im je tema na kojoj se demokratska procedura testira neprihvatljiva. Zato je dobro da je Odbor za Ustav Hrvatskog sabora konačno pustio u proceduru zahtjev građana za raspisivanjem referenduma o dvojezičnim pločama, odnosno o ćirilici, kako se kolokvijalno govori. Kad je riječ o pitanju dvojezičnosti u Vukovaru, vlada premijera Zorana Milanovića potpuno je izgubljena. Tjednima Kukuriku koalicija izbjegava tu temu, zaboravljajući da ona neće nestati ako oni kao djeca zažmire. Vlast ne smije biti impotentna i kukavički okretati glavu, pogotovo kad se radi o osjetljivim temama. Smatra da je raspisivanje referenduma o ćirilici neustavno pitanje, jer ulazi u područje ljudskih prava i da zakon koji to propisuje treba primijeniti – rekao je predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić o stavljanju referendumske inicijative u saborsku proceduru.

Gabrić ističe da je Vlada na neodgovarajući način postavljala u Vukovaru dvojezične ploče jer to se ne radi s pozicije moći, uz jake policijske snage i pod okriljem noći. I ova tema pokazuje, kaže Gabrić, koliko je Hrvatskoj potreban dijalog. Bez dijaloga Hrvatska će i dalje tonuti u konflikte, razlike će se produbljivati, a društvo dijeliti.

Problem dvojezičnosti u Vukovaru naslijeđe je koje je aktualnoj vlasti ostavio HDZ, koji danas iz oporbenih redova gleda kako se Kukuriku koalicija koprca.

– A potpuno sam siguran da bi HDZ, da je kojim slučajem danas na vlasti, taj zakon proveo bez ikakvih otezanja. Danas su, međutim, protivnici zakona koji je njihova vlast donijela. Uglavnom, da je među glavnim strankama i njihovim predsjednicima moguć dijalog, to bi se pitanje puno lakše riješilo. Ovako se HDZ nada da će na nesnalaženju Kukuriku koalicije dobiti političke bodove, a Kukuriku koalicija, pak, u svojoj je nemoći dosad radije zanemarivala demokratsku proceduru, propisanu Ustavom i zakonima, nego poduzela ikakve korake. Kukuriku koalicija, pak, pokazuje na ovome pitanju dvoličnost, jer kad im je do nečega stalo, kao što im je bilo stalo do toga da iz biračkih popisa u Hrvatskoj izbrišu, recimo, Hercegovce, to su učinili. U Vukovaru, međutim, nemaju snage za provođenje zakona – zaključuje Nikica Gabrić.

>>Odbor za Ustav predložio Saboru da od Vlade zatraži da provjeri broj potpisa

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

Avatar superhik74
superhik74
18:16 09.04.2014.

A svi ostali okrecu glavu kada vide ovog tipa koji je svakome vise dosadio prodavajuci maglu, medjutim izgleda da ima dobre veze u VL pa je svaki dan u novinama bez obzira o cemu baulja.

US
Uman SS
17:48 09.04.2014.

Još uvijek je to Titov omladinac i nikaj više! Sretan vam sutrašnji dan !!

MO
morituriite
18:06 09.04.2014.

I još nešto, osim što je lažljivac otkad je ovaj specijalist oftalmologije postao i ustavnopravni stručnjak pa da može tvrditi da je predstojeći referendum neustavan?