svjetski dan autizma

Vlada i UNICEF dogovorili suradnju: Naslijedili smo opći košmar

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vlada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vlada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vlada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
vlada
02.04.2014.
u 16:45
U sklopu ove suradnje dogovorena je tehnička pomoć UNICEF-a u uspostavi modela rane dijagnostike i rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra kako bi roditelji i djeca dobili odgovarajući podršku koja može uvelike unaprijediti razvoj ove djece
Pogledaj originalni članak

Na današnji, Svjetski dan autizma UNICEF je danas u Vladi potpisao sporazume o suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Ministarstvom obrazovanja te Ministarstvom zdravlja zahvaljujući kojem bi najmlađi s poremećajima iz autističnog spektra dobili kvalitetniju skrb. U sklopu ove suradnje dogovorena je tehnička pomoć UNICEF-a u uspostavi modela rane dijagnostike i rane intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra kako bi roditelji i djeca dobili odgovarajući podršku koja može uvelike unaprijediti razvoj ove djece.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla su trenutno u Hrvatskoj registrirane 1344 osobe s autizmom, no prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj živi oko 10 tisuća djece s poremećajima iz autističnog spektra. Upravo o ranoj dijagnostici i ranoj intervenciji često ovisi koliko će se djeca s autizmom moći osamostaliti i integrirati u odraslom životu.

- Ovo je 500 tisuća kuna težak projekt kojeg će isfinancirati tri ministarstva. Lani smo otvorili Centar za autizam u Splitu, a u Rijeci tražimo stručne kapacitete, odnosno educirane ljude koji znaju raditi s najugroženijom populacijom – rekla je Opačić te dodala kako je stručni kadar veliki problem jer ove godine 40-ak ljudi ide u mirovinu, a na splitskom Zavodu za zapošljavanje nema niti jednog čovjeka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Rekla je i da imaju veliki problem s "brkanjem nadležnosti" budući su naslijedili "opći košmar" pa se u čijoj je što ingerenciji. Tako joj je nelogično da je u ingerenciji Grada Zagreba Centar za autizam koji ima svoje podružnice i u Splitu te Rijeci.

Predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić rekla je da je bitno izraditi standarde i protokole kako bi u prvim godinama života djeteta roditelji jasno znali koje korake učiniti i pomoći svom djetetu.

>>S Markova trga prema nebu poletjeti plavi 'baloni poruke'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.