Vjerski fanatik stoji iza napada na avion i pokolja u Fort Hoodu

Foto: Arhivska fotografija
Vjerski fanatik stoji iza napada na avion i pokolja u Fort Hoodu
31.12.2009.
u 22:15
Al-Qa'idin vodeći regruter i trener rođen u SAD-u otkriven kao poveznica nedavnog napada na avion kod Detroita te pokolja u vojnoj bazi početkom studenog. Indirektno ga se povezuje i s napadom na New York i Pentagon 11. rujna 2001. SAD osupnut još jednim nevjerojatnih propustom obavještajnih službi.
Pogledaj originalni članak

Prema podacima obavještajnih službi SAD-a osoba koja stoji iza nedavnog pokušaja rušenja putničkog aviona kod Detroita je Anwar al-Awlaki, radikalni propovjednik iz Jemena. Njemački Der Spiegel i DPA doznaju da je religiozni fanatik bio u kontaktu s 23-godišnjim Umarom Farukom Abdulmutallabom, 23-godišnjim Nigerijcem kojega su putnici omeli u namjeri da aktivira bombu tijekom leta.

Veza sa 11. rujna
Abdulmutallab je, navodno, tijekom svoga studiranja arapskog jezika u Sanaai, glavnom gradu Jemena, od kolovoza bio pod utjecajem al-Awlakija, jednog od glavnih regrutera Al-Qa'ide i instruktora u Jemenu. On je inače rođen 1971. u New Mexicu. U SAD-u je diplomirao, a kasnije i doktorirao ekonomiju. Povezuje ga se i s bojnikom Nidalom Malikom Hasanom, koji je početkom studenog u američkoj vojnoj bazi Fort Hood pobio 13 osoba, a njegove su propovijedi navodno pronađene i kod trojice terorista samoubojica koji su izveli napad putničkim avionima na New York i Pentagon u 11. rujna 2001.

Znalo se mjesecima unaprijed
Njegove veze s Jemenom potječu još iz djetinjstva jer je tamo u mladosti proživio 11 godina tijekom kojih mu je otac neko vrijeme bio ministar poljoprivrede. Posljednja al-Awlakijeva propovijed u SAD-u zabilježena je u Virginiji 2002. 

Nakon pokušaja rušenja putničkog aviona kod Detroita javnost u SAD-u opet je šokirana nevjerojatnim propustima američkih obavještajnih službi. Mjesecima prije napada obavještajci su presreli poruke koje su nagovještavale ovakav pokušaj terorističkog napada, a nekoliko dana uoči napada, otac mladog Nigerijca, koji je spriječen isključivo reakcijom putnika, obavijestio je vlasti da mu "sin ima ekstremne nazore" te da je posljednjih mjeseci bio na školovanju u Jemenu.

Jemen - nova baza Al-Qa'ide
Jemen, jedina republika na Arapskom poluotoku, unazad nekoliko godina potvrdio se kao nova i izrazito snažna baza Al-Qa'ide. Konačni dokaz za to da u zemlji sa slabom centralnom vlasti bin Ladenov teroristički pokret koristi plemensku rascjepkanost i izoliranost slabo dostupnih planina na sjeveru uslijedio je u siječnju ove godine kada se jemenskoj ćeliji Al-Qa'ide pripojila ona iz susjedne Saudijske Arabije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

OB
-obrisani-
01:32 01.01.2010.

A svima, čak i talibanima svih vjera, želim sretnu novu 2010 godinu

OB
-obrisani-
01:30 01.01.2010.

dragoj strsici bi od srca preporučio, da osobno ode koji sat prije svakog leta i ponudi se da svakoga pregleda da li je musliman ili nije. Zapadna civilizacija će joj biti do groba zahvalna

OB
-obrisani-
21:29 08.01.2010.

Marsi, toj slici gore nije mjesto vec slikama krivih ili optuzenih terorista? A tko od njih je terorista a tko nije? Mislis da doktor koji je 10 godina u americkoj vojsci nije terorista? Moguce je da slika gore uz ovakav clanak govori da su svi muslimani teroristi a time i slicnim se samo doljeva ulje na vatru sto moze imati nesagledive posljedice, cak i kod nas lokalno. Ipak, naucili smo da nitko od njih ne cijeni svoje, cak niti zivote svojih najblizih, niti istog plemena, niti \"naroda\" unutar drzave u kojoj zive, kako god ta drzava danas izgledala nakon sto su ih britanci, francuzi i ostali kolonizatori prekrojili izmedu sebe ne pitajuci ih nista, tko, kako i zbog cega je do doticnog trenutka zivio kao nepriajtelj tisucama godina... Bez obzira na to, ako oni ne cijene svoje zasto bi mi gledali na njih s razumjevanjem, bili putnici namjernici ili slucajni prolaznici, zene, djeca u trenutku kad se naplacuje dug? Ipak, mislim da se s njima ne obracunava putem medija vec za to postoje tajne sluzbe, policija i vojska ne samo americka vec svih drzava svijeta. Sve ostalo, jos jednom, doljeva ili bi doljevalo ulje na vatru\". Ja imam blagi osjecaj da se kod nas odnose prema tom potencijalnom problemu i za HR na isti nacin kao i s teroristima iz 1990tih koji ulaze u HR i izlaze bez problema i nikome nista. Kao da neznamo iz naseg iskustva da kad puska puce onda je kasno. Barem se mozemo tjesiti sto ne radimo nista, jer vjerojatno nemamo novaca niti za obranu kao i za sve drugo, nemamo Hrvate u Vladi i predsjednickoj fotelji, dok pored svega toga na svom mjestu u Amerikanci koliko god se trude obzidati svoju kontinentalnu tvrdavu i dalje rade propuste. Kod nas bi novac za antiterorizam vjerojatno zavrsio u nekoj ex-komunistickoj viletini... Zivimo u nadi da ce nam EU srediti drzavu (valjda ko Rumunjima) ili da ce nas NATO zastititi od ovakvih slika gore. Zivimo i u nadi da ce nam netko drugi ponovo poslati predsjednika Hrvata kao i 1990 ali ako se ne ujedinimo sami svi ostali ce nas prcat kao i do 1918 godine a nakon 1918 Srbi :)