Slučaj Sloga

Vitković: Podravka nije banka da daje kredite obućarima

Foto: \'Marijan Sušenj/PIXSELL\'
Vitković: Podravka nije banka da daje kredite obućarima
06.05.2011.
u 11:30
Optuženi trojac ne smatra se krivim. Objava presude zakazana je za ponedjeljak.
Pogledaj originalni članak

Na koprivničkom Općinskom sudu jučer je održano posljednje ročište u suđenju bivšim Podravkinim čelnicima Darku Marincu i Zdravku Šestaku, te Damiru Šketu, nekadašnjem direktoru tvornice Sloge.

Nedovoljno osiguranje

Šestaka i Marinca optužuje se da su 2007. godine Slogi odobrili kredit od pet milijuna kuna koji nije vraćen, te tako oštetili Podravku, a Šketa i Šestaka tereti se da su dvije godine kasnije sklopili sporazum o osiguranju tražbine zasnivanjem založnoga prava na Slogine nekretnine, iako su znali da se tvrtka nalazi pred stečajem te, tvrdi Državno odvjetništvo, oštetili vjerovnike.

Kao posljednji svjedoci, jučer su pozvani sadašnji predsjednik Podravkine uprave Miroslav Vitković i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Vitković, koji je u vrijeme izdavanja spornog kredita bio član uprave prehrambene kompanije, izjavio je da je za kredit doznao tek iz financijskog izvještaja 2008. godine, a da ga je potpisao Marinac, za što je i imao ovlasti. No, posvjedočio je kako smatra da instrumenti naplate kredita (bjanko mjenice i zadužnice) nisu bili dovoljni, te da ga, u tim uvjetima, osobno ne bi odobrio.

– Podravka nije banka da daje kredite, ali kad je već do toga došlo, onda je su morale biti osigurane bar hipoteke na Slogine nekretnine koje bi pokrivale cijeli iznos kredita – rekao je.

Nakon njega, Polančec je posvjedočio da je 2005. inicirao sastanak s gospodarstvenicima kako bi se našlo rješenje za posrnulu Slogu. Dogovoreno je da se Šestaka postavi na čelo radne skupine koja je izradila plan rekonstruiranja, no on, zbog krize, nije zaživio. Za kredit je, kaže, doznao tek naknadno na jednom od kasnijih sastanaka u Slogi.

Dimač ispao

Rekao je da je Šketa osobno zamolio da preuzme Slogu, na što je on nevoljko pristao, te otkrio da je drugi kandidat za to mjesto bio menadžer Zdravko Dimač, no Polančec je smatrao da on nije sposoban za takvu odgovornost.

Nakon završnih riječi tužiteljstva i obrane, sutkinja je najavila da će objava presude biti u ponedjeljak.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar tkozna
tkozna
11:54 06.05.2011.

Bistar dečko nema šta! Samo di si bija kad je grmilo, di si bija kad se novac dijelio. Na godišnjem, možda na sluzbenom putu, možda u bolnici?! Ili mislis da smo svi mi za umobolnicu?? Ve si se setil, mudrijaš, pak si isti kak i ovi a ve se delaš pamatnejši. Kaži fala japa!

FR
friz
14:50 06.05.2011.

kao prvo,bez Polančeca u ono vrijeme ni sunce nije moglo izaći u Koprivnici,a da to on nije znao.Kao drugo,Vitković kao ondašnji član uprave da to nije znao ?To može pričati samo maloj djeci u vrtiću,možda mu povjeruju.Svi su sve znali,jer je tako funkcionirao Polančecov sistem.Samo nisu smjeli ili nisu se htjeli suprotstaviti gubernatoru Polančecu.Puno još ima takvoga \"taloga\" u Podravki koji nije još isplivao na površinu.To što se sve radilo preko Nabave,samo nebo zna.Zanimljivo je da famoznu Nabavu u Podravki još nitko ne dira ili nesmije dirati.

Avatar kova11
kova11
14:13 09.05.2011.

....mutikaše.....svi po redu,sramota...sad neka plate.. i nek vrate...imaju oni para...ohhhooo