ISTRAŽIVANJE

Visokoobrazovani bi se jedini odrekli županija

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Zagreb ilustracija
Foto: VL
istraživanje
Foto: VL
istraživanje
Foto: VL
istraživanje
Foto: VL
istraživanje
Foto: VL
istraživanje
31.10.2015.
u 19:30
Penalizacija - Većina starijih od 60 postrožila bi drugima uvjete za mirovinu
Pogledaj originalni članak

 U Hrvatskoj bi se samo većina građana s višom školom ili fakultetom odrekla svoje općine, grada ili županije ako bi analize pokazale da je to nužno za učinkovitiju i jeftiniju javnu upravu, ali ne bi i većina svih građana. Zanimljivo je da bi današnjim radnicima znatno postrožila odlazak u prijevremenu mirovinu većina starijih od 60 godina, među kojima je znatan broj onih koji su i sami otišli u prijevremenu mirovinu!

Također, većina osoba koje imaju do 30 godina smatra da model stručnog osposobljavanja mladih bez zasnivanja radnog odnosa nije riješio problem velike nezaposlenosti mladih. Pokazuje to istraživanje na reprezentativnom uzorku tisuću građana koje je proveo Ipsos od 19. do 28. listopada u sklopu projekta “Ja biram – izbori 2015.”, koji su pokrenuli Večernji list, Ipsos, Barometar.hr i Alpheus Public Affairs.

Nije sazrela odluka

Dok HDZ snažno podržava postojeći broj županija, a SDP se dijelom protivi njihovu ukidanju, ni kod građana nije sazrela takva odluka jer ih se 45,6% ne bi odreklo svoje općine, grada ili županije, a njih 42,1% bi. Većina građana (54%) s višom školom ili fakultetom odrekla bi se svoje općine, grada ili županije ako je to nužno za učinkovitiju javnu upravu. To bi učinilo i 50% stanovnika sjeverne Hrvatske, ali ne bi 50% građana Istre, Rijeke, Gorskog kotara i Slavonije. Dakle, općina, gradova, županija ne bi se odrekli građani siromašnijeg dijela Hrvatske, ali ni bogatijeg.

Stavovi mladih građana i SDP-a ne slažu se kada je riječ o učinkovitosti modela stručnog osposobljavanja mladih. Čak 54% mladih smatra da je taj model uspješan, ali nije riješio problem velike nezaposlenosti mladih, dok je SDP uvjeren da su mladima s tom mjerom omogućili ranije osamostaljivanje i doprinijeli poboljšanju socijalnih prilika. SDP stručno osposobljavanje smatra jednom od najpopularnijih mjera i tvrde da su je u tri godine koristile 77.123 mlade osobe, a više od 60% ih se zaposlilo u roku od šest mjeseci. No, SDP nema podršku većine građana da je taj model riješio problem velike nezaposlenosti mladih jer čak i 46% građana koji preferiraju SDP smatra da nije.

Može prva nekretnina

U slučaju švicarskog franka HDZ snažno podržava to da se pomogne svim dužnicima bez obzira na namjenu kredita, a s tim se slaže svega 30% građana koji preferiraju HDZ. Inače, samo je trećina građana za to da država pomogne svim zaduženima u francima, pa i ako su kupovali apartmane, vikendice... Da država treba pomoći samo onima koji su kupili prvu nekretninu, slaže se trećina građana.

Najkritičniji su i socijalno najosjetljiviji građani koji preferiraju MOST jer je među njima 42% onih koji se za to zalažu. MOST snažno podržava to da se pomogne zaduženima u francima koji su kupili prvu nekretninu. Postroženje uvjeta za odlazak u prijevremenu mirovinu podržava 44% građana, no da odlučuju građani stariji od 60 godina, oni bi većinski (51%) bili za penalizaciju prijevremenog umirovljenja. Da nismo zemlja u kojoj je velik broj umirovljenih prije vremena, taj bi stav bio razumljiv. HDZ je pak neutralan prema toj temi i ističe da su za mjere demotiviranja prijevremenog umirovljenja kada se smanji nezaposlenost i dođe do oporavka.

>>HDZ ne gubi izbore iz oporbe. Karamarko ima šansu postati premijer

>>'HDZ osvaja bar šest mandata više od SDP-a'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar comparator
comparator
20:13 31.10.2015.

Osobno mislim da ova anketa pokazuje kolebljivost i osobnu zainteresiranost anketiranih za zadržavanje vlastitog statusa umjesto svojevrsne zdrave želje za žrtvovanjem dijela komoditeta u svrhu dugoročnog poboljšanja životnog standarda. Narod se ponaša po onoj narodnoj poslovici ; Bolje vrabac u ruci nego golub na grani !

Avatar majmunranko
majmunranko
20:09 31.10.2015.

Ipsos, ahahaha. Nakon što su propali u predizbornim anketama po kojima je Josipović trebao dobiti 212 posto već u prvom krugu, sad se bave bezvezarijama, hahaha.

OB
obivankenobi
09:15 01.11.2015.

Anketa na uzorku od 1000 (tisucu) ispitanika je vrlo tocna. To ja provedem prije rucka u nedjelju.