Natrpanost zatvora

"Višak zatvorenika": Dvorana zbog gužve umalo postala ćelija

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
"Višak zatvorenika": Dvorana zbog gužve umalo postala ćelija
06.03.2011.
u 13:00
Najveći je problem što je zatvorski sustav prekapacitiran, a u nekim zatvorima i više od 200 posto.
Pogledaj originalni članak

“Višak” zatvorenika, i to gotovo dvostruko, manjak stručnog osoblja te prekapacitiranost, koja u pojedinim penalnim ustanovama veća od 200 posto, samo su neki od probelma koji godinama muče zatvorski sustav. O kolikom je problemu riječ, pokazuje i to što se prije nekoliko mjeseci ozbiljno razmišljalo čak i o tome da se sportska dvorana zatvora u Remetincu pretvori u veliku ćeliju u koju bi se smjestilo šezdesetak ljudi.

Sigurnosni rizik

Za taj “projekt” već su bili pribavljeni kreveti i videonadzor, no od toga se na koncu odustalo, jer bi sigurnosni rizik bio prevelik. Inače u tome zatvoru, u kojem objektivno ima mjesta za otprilike 500 ljudi, sada ih oko 1000 boravi. Sitaucija nije bolja ni u drugim zatvorskim ustanovama jer umjesto 3351 zatvorenika, koliki je stvarni kapacitet šest hrvatskih kaznionica i 14 zatvora, u njima trenutačno boravi 5310 zatvorenika i pritvorenika. Uvjeti života u pretrpanim ustanovama teški su zatvorenicima, a stručnom osoblju teško je ondje raditi i brinuti se za njih, to više što u penalnom sustavu trenutačno radi 2550 osoba umjesto 3300, koliko bi ih objektivno trebalo.

Razlog takva stanja, kojem je i jedna iskra dovoljna da dovede do eksplozivne i potencijalno opasne situacije, stari je hrvatski problem – nema se novca. Planirana gradnja kaznionice u Šibeniku već godinama zapinje na projektnoj dokumentaciji i različitim dozvolama. U ovoj recesijskoj situaciji dogradnja zatvora u Remetincu te obnova Bolnice za osobe lišene slobode (što je, inače, državna obveza nakon presude Suda za ljudska prava, koji je dao za pravo zatvoreniku u tužbi zbog uvjeta u BOLS-u, op.a.) nešto je o čemu se može samo sanjati.

I USKOK zainteresiran

Uprava za zatvorski sustav pokušava doskočiti ne baš ružičastoj situaciji koja vlada iza rešetaka na različite načine, a jedan od njih je rotacija voditelja u stanovi. Posljednja takva rotacija dogodila se u Splitu prošli tjedan – umjesto dosadašnjeg ravnatelja Tihomira Jakelića na to mjesto postavljen je Marinko Bujas, dosadašnji načelnik Odjela osiguranja zatvora u Zadru. Bujas je v.d. ravanatelja, a Jakelić, za kojeg se može čuti da je nakon godina rada u sustavu zasićen, bit će mu zamjenik. U splitskom zatvoru, koji je bio i predmet interesa USKOK-a zbog sumnji da se i pojedini zaposlenici bave nedopuštenim poslovima i u kojem je nedavno pravosudni policajac kazneno prijavljen jer je zatvorenicima krijumčario mobitele, smijenjen je i načelnik Odjela pravosudne policije Zoran Raguzin.

Na njegovo mjesto imenovan je Hrvoje Panžić, koji je do prelaska u Split takve poslove obavljao u Zadru.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

MO
modrulj
13:26 06.03.2011.

\"Najveći je problem što je zatvorski sustav prekapacitiran, a u nekim zatvorima i više od 200 posto\" Ja ne vidim nikakav problem - vodite ih na gradilista i da rade, pa ce bit mjesta.

JA
jankoprekobrda
13:13 06.03.2011.

Negdije sam davno procitao da je kaznionica Lepoglava (izgradjena za vrijeme Austrougarske) sastavlkjena od 365 celija i tada je radila po principu svaku nocu drugoj celiji kada zatvornik naparavi puni krug prosla je godina dana. Danas kazu u svakoj celiji ima tri kreveta umijesto jednoga, i sve prema modernim standardima o volumenu prostora po osobi. Austougarski sistem je bio nehuman imao je tri puta vise volumenskog prostora po osobi. Neznam samo zasto se ne osposbi Goli otok, Gradiska i... koji uglavnom imaju prostore koje tek treba samo osuvremeniti i dovesti u funkciju. Osim toga svijet poznaje i privatne zatvore koji se iznajmljuju drzavi skupa sa svim potrebnim po standardima osobljem.

BK
B Kosa
19:00 06.03.2011.

Siguran sam da moze stat jos buntovnika koji nisu za Hrvatsku nista dali rusili bi je rado nitko im nevalja ziv