Žrtve fašističkog terora

Virovitica slavi 75.godišnjicu oslobođenja: 'Uvijek na pobjedničkoj strani'

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Virovitica slavi 75.godišnjicu oslobođenja: 'Uvijek na pobjedničkoj strani'
05.10.2019.
u 21:50
"Legendarni Boško Buha je iz Gradine, sela pored Virovitice, poginuo je kao partizan sa 17 godina. Njegov nećak Nebojša Buha poginuo je kao hrvatski branitelj i vojno redarstvenoj akciji Bljesak"
Pogledaj originalni članak

Na virovitičkom Gradskom groblju, kraj Spomenika poginulim pripadnicima Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, u subotu je obilježena 75. godišnjica oslobođenja Virovitice od fašizma.

Virovitica je oslobođena 5. listopada 1944. godine nakon žestokih borbi u kojima je poginulo 36 pripadnika postrojbi Narodno oslobodilačke vojske i 330 neprijateljskih vojnika, rekla je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitice, Vesna Hercigonja. 

Ne smijemo zaboraviti doprinos virovitičkih boraca u oslobođenju zemlje i europskom antifašizmu, kazala je Hercigonja. 
Predsjednik Savjeta za ratne veterane SDP-a, hrvatski branitelj i pukovnik HV-a Vinko Kovačić naveo je da postoji povezanost NOB-a  i Domovinskog rata.

„Legendarni Boško Buha je iz Gradine, sela pored Virovitice, poginuo je kao partizan sa 17 godina. Njegov nećak Nebojša Buha poginuo je kao hrvatski branitelj i vojno redarstvenoj akciji Bljesak. Oni su dokaz da su Virovitičani uvijek na pravoj, pravednoj i pobjedničkoj strani“, rekao je Kovačić.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin izjavio je kako se danas može biti ponosan na 'narod Slavonije koji nije prihvatio ustaški režim Nezavisne Države Hrvatske i nacifašističku okupaciju i na antifašističke borce iz Slavonije i cijele Hrvatske jer su zemlju oslobodili vlastitim snagama što nije učinila niti jedna okupirana europska zemlja'.

Ta je borba iznjedrila vrijednosti koje su aktualne i danas – sloboda, jednakost, ravnopravnost, mirotvorstvo, socijalna pravda i pravo čovjeka. To su najveće demokratske vrijednost koje jedno društvo može imati. I zato ne smijemo dopusti da nam se povijest ponavlja jer bi cijena ponavljanja prošlosti bila visoka, dodao je.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 44

DU
Deleted user
22:47 05.10.2019.

Gledam sliku iznad naslova. Crvena petokraka zvijezda - za mene simbol zločina u Domovinskom ratu. U pravo pod tom crvenom zvijezdom petokrakom razrušen je Vukovar, pod tom crvenom zvijezdom petokrakom koja je bila na svakoj granati ispaljeno je njih 1,5 milijuna samo na Vukovar. Pod tom crvenom zvijezdom petokrakom počinjeni su zvjerski zločini u Škarbnji. Nema ni vremena ni prostora za samo približno spomenuti sve zločine koji su počinjeni pod i u ime ove crvene zvijezde petokrake. Odmah poslije II. svjetskog rata - prevorila se u simboliku zla, terora i gaženja ljudskih prava. I dobro je onda rekao jedan engleski političar: "antifašisti od danas su fašisti od sutra" - tako je i bilo, i to sve pod crvenom zvijezdom petokrakom. Svim žrtvama hrvatske povijesti koji su maltretirani, progonjeni i ubijani u ime te crvene zvijezde petokrake moj duboki naklon uz poštovanje nihove patnje, boli i žrtve.

ZR
Ze Roberto u
22:42 05.10.2019.

A kaj nisu došli tu mirko i slavko.....

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
09:49 06.10.2019.

Čitam mislim netko se šali, međutim ne ovo je hrvatska realnost. Evo danas se sjecamo legendarne obrane Nuštra, moj prijatelj nakon nekoliko unistenih tenkova polozio je mlad zivot na oltar domovine. Moj prijatelj bio je u crnoj odori HOS-a a na tenkovina bila je zvizda petokraka ( simbol zloga). Ivice pokoj vjecni tebi i svim braniteljima, bit ce hrvatske !