Gospodarstvo

Vindija modernim tvornicama osvaja veliko srbijansko tržište

Foto: 'Marko Jurinec/Vecernji list'
Vindija modernim tvornicama osvaja veliko srbijansko tržište
09.06.2010.
u 17:50
Želimo imati i zajedničke projekte, kaže Mitar Pržulj, iz Privredne komore Srbije
Pogledaj originalni članak

Kako bi se poboljšala gospodarska suradnja Hrvatske i Srbije, varaždinska Županijska gospodarska komora i predstavništvo HGK u Beogradu u Varaždin su doveli poslovno izaslanstvo 12 srpskih tvrtki, Privredne komore Srbije i Sremske privredne komore.

- Suradnja je dviju zemalja dobra, ali nedovoljna. Gotovo i nema područja u kojem danas ne surađujemo. U Srbiju izvozimo robe u vrijednosti oko devet milijuna dolara, a uvozimo za tri milijuna. Željeli bismo povećati robnu razmjenu u oba smjera, a želimo naći i tržišta gdje bismo mogli zajedno raditi. To je prije svega rusko tržište. Mislimo da najviše možemo napraviti u metalnoj i prehrambenoj industriji - rekao je predsjednik Županijske gospodarske komore Čedomil Cesarec. Da je gospodarska suradnja Hrvatske i Srbije dobra i ima uzlaznu putanju, potvrđuje Mitar Pržulj, iz Privredne komore Srbije.

- Robna razmjena višestruko je povećana od 2002. godine. Cilj nam je da na regionalnoj razini uspostavimo suradnju, odnosno unaprijedimo je.

Idemo ciljano po županijama kako bi se gospodarstvenici međusobno upoznali i uspostavili poslovne kontakte. U interesu nam je i realizacija zajedničkih projekata. Trebali bismo iskoristiti i CEFTA-sporazum, koji je stupio na snagu 2007. godine, koji nam pruža prednosti, poput prodaje roba i usluga bez ikakvih ograničenja - rekao je Pržulj.

Jedna je od varaždinskih tvrtki koje posluju u Srbiji i Vindija. Lani je u Plandištu otvorila pogon za preradu mesa, a u Valjevu tvornicu stočne hrane.

- Imamo i distributivni centar u Lajkovcu i distribuiramo robu koju ondje proizvodimo. Imamo i farmu, po modelu Koke. Budući da su proizvodi kvalitete kao u Hrvatskoj, dobro su prihvaćeni i kupci ih traže. No, tržište je dosta problematično što se tiče ugovaranja i naplate. Ipak, očekujemo kontinuirani rast proizvodnje i plasmana proizvoda, a namjeravamo i proširiti proizvodnju te asortiman proizvoda. Odlučili smo raditi i na skupini proizvoda koji se prodaju u Hrvatskoj i kojih nema na srpskom tržištu, za koje smatramo da bi se ondje mogli dobro prodavati - rekao je Saša Vojnović, iz Vindije.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.