Switchblade

VIDEO Ukrajinci objavili prvu snimku udara drona kamikaze: 'Uletio je ravno u tenk'

Foto: screenshot/Facebook
Foto: screenshot/Facebook
Foto: screenshot/Facebook
25.05.2022.
u 13:49
Dodaju kako je ovo dobar primjer kako ''pomoć stranih partnera, uz obučenost i profesionalnost naših vojnika, daje pozitivne rezultate na bojišnici"
Pogledaj originalni članak

Ukrajinske snage za specijalne operacije objavile su video na kojem se može vidjeti kako dron – kamikaza pogađa ruski tenk. U objavi na Facebooku napomenuli su kako je ovo prva snimka puštena u javnost na kojoj se vidi uporaba tog drona, no i da se specijalne snage redovito koriste takvim oružjem.

"Prema riječima naših vojnika, ruski okupatori su na jednom od položaja pili alkohol sjedeći na oklopu svog tenka. Međutim, uobičajena ruska okupacija naglo je prekinuta neočekivanim napadom iz zraka. Moderni dron kamikaza, opremljen snažnim eksplozivom, uletio je ravno u tenk, nanijevši nepopravljivu štetu neprijatelju. Cijeli proces uništavanja neprijatelja snimila je kamera koja se nalazi na dronu ubojici", napisali su na Facebooku.

Dodaju kako je ovo dobar primjer kako ''pomoć stranih partnera, uz obučenost i profesionalnost naših vojnika, daje pozitivne rezultate na bojišnici''. U objavi nije navedena lokacija napada.

Dron Switchblade, popularno nazvan kamikaza, prijenosni je dron koji postoji u dvije veličine – 300 i 600. Prva serija lagana je i može se staviti u ruksak, a na verziju 600 može se staviti raketa te je dovoljno jaka da uništi tenk. Prvi put je predstavljen 2011. godine, a kako navodi Bussines Insider, SAD je Ukrajini dostavio više od 700 takvih jedinica.

Zelenski želi izravno razgovarati s Putinom, bez posrednika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je voljan isključivo izravno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a ne preko posrednika.

"S predsjednikom mogu razgovarati samo izravno, bez posrednika", rekao je Zelenski. Rusija trenutačno ne pregovara ozbiljno, rekao je.

Ukoliko ruski predsjednik "shvaća stvarnost", postoji mogućnost da se pronađe diplomatsko rješenje sukoba, dodao je.  Zelenski se obratio okupljenima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. 

"Ukrajina će se boriti dok ne vrati sav svoj teritorij", poručio im je Zelenski. 

Ukrajinski predsjednik izjavio je da bi Moskva trebala povući svoje vojnike na linije na kojima su bili prije početka ruske invazije 24. veljače.

"To bi mogao biti prvi korak prema pregovorima", rekao je, dodavši da Rusija kupuje vrijeme u svojim pregovorima s Ukrajinom. 

On je osudio i nedostatak jedinstva zapadnih zemalja kada je riječ o ratu u Ukrajini.

"Moje je pitanje: postoji li jedinstvo u praksi? Ja ga ne vidim". Naglasio je kako je potrebna "potpora ujedinjene Europe".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
14:19 25.05.2022.

Nadam se ovome uskoro u arsenalu HV-a.

ED
edgar2
14:46 25.05.2022.

Switchblade dron, a ovaj 600 koristi se i za tenkove ima 7-8 puta manje troškove korištenja od protutenkovskih projektila Javelin..

SA
sargu123
14:07 25.05.2022.

Jako lijepo. Bravo.