Agresivne ptice

VIDEO Novi napad gnjurca na Jadranu: Pod morem napao osobu koja ga je snimala

Foto: Screenshot Zadarski.hr
VIDEO Novi napad gnjurca na Jadranu: Pod morem napao osobu koja ga je snimala
19.08.2021.
u 09:44
Nasrtaj kormorana na čovjeka dogodio se i u Istri, na području rta Kamenjaka.
Pogledaj originalni članak

Napadi gnjuraca na ljude na otocima Molatu i Silbi nisu jedini zabilježeni na našoj obali ovoga ljeta. Nasrtaj kormorana na čovjeka dogodio se i u Istri, na području rta Kamenjaka, a napad je čak i dokumentiran videosnimkom. 

Na snimci koju prenosi Zadarski.hr vidi se kako neka osoba snima kormorana kako roni pokraj nje sve dok se ptica u jednom trenutku poput torpeda nije usmjerila prema njoj i kljunom snažno udarila u kameru, nakon čega dolazi do prekida snimanja.

Brzina i silina kojom se ptica obrušava na metu napada, s velikim i snažnim kljunom, zastrašujuća je i zasigurno može izazvati ozbiljne posljedice za čovjeka.

 

Podsjetimo, čak četiri napada gnjurca na ljude zabilježeni su zadnjih nekoliko dana na otoku Molatu. Svi napadi dogodili su se u uvali Lučine u mjestu Molat, a zadnji poznati dogodio se u ponedjeljak ujutro kada je kljucnuo po oku jednog Zadranina koji je s obitelji bio na kupanju.

– Izronio je iz mora pored mene i kljucnuo me u lijevo oko. Srećom ozlijedio mi je kapak, ali malo je trebalo da izgubim oko. Upravo ste me dobili dok idem liječniku koji će mi reći trebam li ranu zašiti, jer mi je oko jutros nateklo – kazao je napadnuti Zadranin za Zadarski.hr.

Prije njega, dodaje, gnjurac je na isti način napao njegovu kćer staru četiri i pol godine. Izronio je iz mora pokraj nje i kljucnuo je za nos. Prestrašila se, dobila je krvavu ranu, ali nije bilo većih posljedica.

– Na otoku sam doznao za četiri napada. Najprije je napadnut jedan gost iz Italije, onda jedna kupačica te moja kći i ja. Gnjurci su inače zaštićena vrsta i bježe od ljudi. Što se sada događa, ne znam – kaže naš sugovornik koji misli da je za sve napade odgovorna jedna ptica.

Nakon napada nazvao je veterinarsku službu koja ga je uputila na komunalno redarstvo, odakle su ga pak uputili na Institut za oceanografiju u Splitu.

– Gnjurci su zaštićeni pa kod ovakvih napada, kao i kod bijesnih lisica ili nekih drugih divljih životinja, nitko ne zna tko je nadležan da nešto poduzme. Na Molatu, naime, nema lovačkog društva koje inače radi odstrel takvih divljih životinja, no ne znam je li to rješenje – kaže muškarac.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar lola lola
lola lola
09:58 19.08.2021.

Ne vidim nikakav napad od ovog gnjurca. Pliva I kljucka oko sebe pa je kljucnuo I kameru. Ptice kljuckaju stalno oko sebe nesto. A uostalom da ih ljudi ostave na miru bile bi manje zivcane

OK
okozaoko
10:01 19.08.2021.

Nije problem u pticama nego u ljudima koji stvaraju buku i općenito uznemiravaju životinje i ometaju ih u njihovom prirodnom ambijentu.

TM
trade_mark
10:13 19.08.2021.

koji napad, sva sreća da je ostao živ!!!