Mpembin efekt

VIDEO Hrvat objasnio složeni efekt tople vode i osvojio 1000 funta

Foto: Screenshot/YouTube
VIDEO Hrvat objasnio složeni efekt tople vode i osvojio 1000 funta
10.01.2013.
u 18:25
Najjednostavnije bi takav efekt bilo objasniti da se početno toplija voda pri jednakim uvjetima brže zamrzava od početno hladnije vode. Iako je fenomen poznat već neko vrijeme, do kraja nije objašnjen.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski znanstvenik Nikola Bregović pobjednik je natječaja Kraljevskog društva kemije za najbolje objašnjenje takozvanog Mpembinog efekta.

Najjednostavnije bi takav efekt bilo objasniti da se početno toplija voda pri jednakim uvjetima brže zamrzava od početno hladnije vode. Iako je fenomen poznat već neko vrijeme, nije objašnjen do kraja. 

– Nakon nekoliko tjedana provođenja pokusa u laboratoriju, shvatio sam zašto se to događa – kazao je 29-godišnji asistent na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Nikola Bregović u videu objavljenom na stranicama Kraljevskog društva iz Londona.

Bregović je objasnio da do Mpembinog efekta dolazi djelovanjem dva druga bitna fenomena . 

– Uzrok tog znanstvenog fenomena leži u zajedničkom djelovanju jačeg konvekcijskog strujanja u početno toplijem uzorku vode, što ubrzava izmjenu topline s okolinom, kao i temperaturi do koje se uzorak pothlađuje neposredno prije zamrzavanja – kazao je mladi znanstvenik koji se čudi što je u ovom natjecanju sudjelovalo čak 22 tisuće ljudi, a dobio je nagradu od tisuću funta.

Drugi sudionici nisu protivnici nego kolege i suradnici

– Druge ljude koji su sudjelovali u natjecanju nisam smatrao protivnicima nego svojim kolegama ili suradnicima jer smo zajedno potpuno objasnili ovaj fenomen – kazao je Bregović i dodao da je ovo sjajan način za rješavanje problema. Kazao je i da će nagradu proslaviti sa svojim prijateljima koji su se zanimali za njegovo istraživanje ovog fenomena. Novac od nagrade potrošit će na jedno ili dva putovanja u "planine ili na rijeku u proljeće" ako za to nađe vremena. Nikola je svoj znanstveni put počeo nakon što je završio gimnaziju u Čakovcu, a potom je studirao kemiju na Sveučilištu u Zagrebu. Na natjecanje se prijavio kada mu je prijatelj poslao e-mail u kojem je pisalo "ovo bi te moglo zanimati".

Bregović se odmah uhvatio teme i počeo čitati o Mpembinom efektu i uskoro počeo s prvim eksperimentima. Kazao je da ga je njegov mentor prof. Tomašić poticao na nastavak istraživanja i uvijek mu je davao da koristi opremu.

>>Ivan Đikić dobio nagradu 'Ernst Jung za medicinu'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DH
dalibor.hren
19:04 10.01.2013.

Mislim da bi Mirko i Slavko Linić mogao toplu vodu objasniti hrvatskom narodu.

DE
dejure
19:21 10.01.2013.

A tko derugi, nego Hrvati - majstori u otkrivanju tople vode i amerike

LT
ljuta.trava
18:55 10.01.2013.

Vidi, vidi, prelivanje iz šupljeg u prazno ipak može biti unosno zanimanje ...