SUSJEDI Mursko Središće i Lendava žele graditi most

Vezu sa Slovenijom umalo odnijela voda

11.03.2009.
u 15:37
Pogledaj originalni članak

Mursko Središće i Općina Lendava u Sloveniji namjeravaju graditi most na Muri.

Spoj na južnu obilaznicu
Državna cesta od Čakovca prema graničnom prijelazu, koji se nalazi u samom središtu grada, spojila bi se s budućom južnom obilaznicom.

- Želimo most ucrtati u prostorni plan i tako omogućiti gradnju - kazao je Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika.

Most na Muri kojim se trenutačno odvija teretni i putnički promet sagrađen je prije gotovo pedeset godina. Popucao je na nekoliko mjesta, a za posljednje velike poplave bujica ga je gotovo srušila. Spasile su ga tone i tone batude i šljunka, koje su dovezene kako bi se klizište saniralo. Predstavljene su dvije mogućnosti, a Gradsko poglavarstvo odlučilo se za varijantu prema kojoj bi se most gradio istočno od Murskog Središća, prema Peklenici, u blizini ribnjaka Zalešće i odlagališta Hrastinka. U planu je i gradnja južne obilaznice grada, s kojom bi spojnicu imala poduzetnička zona jug. Obilaznica bi prometno rasteretila gradsko središte.

Na slovenskoj strani most bi se spajao s autocestom Murska Sobota - Budimpešta u blizini naselja Petišovci. O tome prijedlogu razgovarali su dogradonačelnik Murskoga Središća Dražen Srpak i Tibor Lebar iz Lendave, zadužen za komunalnu djelatnost. Da se sagradi taj most, predloženo je još prije dvije godine, no prijedlog je samo načelno prihvaćen. Dražen Srpak kaže da će o mogućoj gradnji razgovarati predstavnici Međimurske županije za prostorno uređenje i zaštitu okoliša s lendavskim predstavnicima kako bi se most ucrtao u prostorni plan.

O prometnim problemima u Murskom Središću govori se već godinama jer je granični prijelaz u središtu grada. Zbog toga nastaju prometni čepovi, pogotovo u vrijeme turističke sezone. Zna se dogoditi da teški kamioni blokiraju promet. Tražila se pomoć države, ali bezuspješno. Bivši gradonačelnik Rudolf Klennert zbog toga je čak organizirao i prosvjede.

Riješit će gužvu u gradu
- Mislim da će se napokon riješiti problem gužvi u gradu, a most kakav se planira izgraditi u Murskom Središću svakako nam je potreban - kaže građanin Stjepan Novak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr