Vatrena stihija

Veliki šumski požar kod Solina lokaliziran, izgorjelo 110 hektara

Foto: Tino Jurić/Pixsell
Veliki šumski požar kod Solina lokaliziran, izgorjelo 110 hektara
12.03.2012.
u 07:27
Požar je lokaliziran oko 14.10 sati, a vatrogascima je muke zadavala jaka bura koja je otežavala gašenje
Pogledaj originalni članak

Cijele protekle noći vatrogasci su se borili s velikim šumskim požarom na solinskom području koji je danas oko 14.10 sati lokaliziran.

Planulo je sinoć oko 21.45 sati u Rupotinama. U ponedjeljak ujutro požar još nije bio pod nadzorom gasitelja jer je jaka bura, koja bez prestanka puše, otežavala gašenje i vatru usmjeravala prema kućama.

Felicio Parčina, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Splitu kazao je kako su gasitelji radili u iznimno teškim uvjetima, cijelu su se noć borili s vatrom, a pohvalio je i građane.

Oko 13.15 sati iz DUZS-a je stigla obavijest da je na požarište upućen kanader.

– Građani su disciplinirani i slušaju moje zapovijedi. Razmišljao sam i o proglašenju evakuacije – izjavio je Parčina.

Na požarištu je, uz pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Split, i 13 DVD-a. Riječ je o više od stotinu ljudi sa 30 vatrogasnih vozila. Ovo je najveći, ali nije i jedini požar koji je u nedjelju uvečer buknuo na splitskom području. Gorjelo je na desetak lokacija, ali su svi požari osim ovog velikog u Solinu bili pod kontrolom vatrogasaca ili su ugašeni.

Opožareno je oko 110 hektara makije, trave i borove šume, a u tijeku je sanacija terena.

Udari bure noćas su bili oko 50 čvorova, odnosno 90 kilometara na sat, a prognostičari najavljuju da će tijekom dana vremenske prilike ići na ruku vatrogascima, odnosno da će bura oslabjeti.

Vraćajući se s požara u Rupotinama, večeras su vatrogasci naišli na požar u Gornjoj Podstrani kojeg su odmah lokalizirali tako da veće štete nije bilo.

Gori i na Šipanu, Visu i kod Omiša

Požar je jutros oko 8 sati planuo i na otoku Šipanu, na rtu Prtuša, kod Dubrovnika. Lokaliziran je oko 17.30 sati.

U gašenju su sudjelovali JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Šipan, DVD Suđurađ i DIP Dubrovnik. U požaru je izgorjelo oko 50 hektara trave i borove šume.

DUZS je u 14.10 sati zaprimio i dojavu o požaru na otvorenom prostoru na otoku Visu, u predjelu Sv. Vlaž kod Komiže. Taj je požar lokaliziran u 17.20 sati, a izgorjelo je oko pet hektara makije i borove šume.

Također, DUZS je zaprimio u 14:59 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Pisak kod Omiša. U gašenju požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage. Požar iz zraka gasi jedan kanader.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

CV
crna vrana
08:41 12.03.2012.

Požari u ovo doba godine su uglavnom rezultat neodgovornog paljenja korova pri proljetnim radovima u poljima. Iako se upozorava poljodjelce na maksimalnu pozornost , posebice kad se očekuje vjetrovito vrijeme, slika se svake godine ponavlja. Jedino strože sankcije za prekršitelje mogu smanjiti učestalost proljetnih požara.

VE
velikazmija
09:45 12.03.2012.

crna vrano ne brani nikog koja ti je to glupost ko pali korov u 21 -45 u noći od hebi sa tim nešto ne ide kako su abolirani zamislili i sad gorimo od 90 -tih to je istina policija ima načina da otkrije to i ko su ti zar ne ministre ostojiću imate sad svoje kadrove otkrijte ko su --ok-

PE
pemec
07:38 12.03.2012.

tko podmeće ove požare i hoće li stati bez još jedne Oluje. Mi se sjećamo devedesteih , isto je Jadranska obala gorila, po pet požara u isto vrijeme u okruženju, bilo je strašno, činilo se da cijela brda gore. Onda nakon srpskog poraza dvije tri godine bio je mir pa su opet počeli, a tako bi se rado zapošljavali u državne službe i policiju, djeco možete si misliti kako bi to bilo?