PRIJEVARA

Veleposlanstvo SAD-a: Zahtjev za vizu se ne naplaćuje

Foto: Reuters/PIXSELL
Veleposlanstvo SAD-a: Zahtjev za vizu se ne naplaćuje
12.10.2013.
u 17:00
Nijedna organizacija nije dobila dozvolu obavještavati građane jesu li dobitnici, poručuju Amerikanci
Pogledaj originalni članak

Cijena američkog sna košta točno 199 kuna. U uračunati iznos građanima koji takve oglase mogu pronaći na društvenim mrežama kao i internet stranicama garantira se pomoć prilikom apliciranja za useljeničku vizu za 2015. godinu, popularno zvanu "Lutrija za zelenu kartu" kojom se legalizira boravak kao i pravo na rad u SAD-u. Standardna platforma za prevarante ponovno je aktivna nakon što je američka vlada s prvim danom listopada, unatoč svojoj blokadi rada državne uprave, otvorila natječaj za ukupno 50.000 viza građanima cijeloga svijeta, tako i hrvatskim državljanima.

Dok je konačni rok za prijavu 2. studeni, sve su aktivnije lažne ponude da netko umjesto zainteresiranih građana za spomenuti iznos aplicira, popuni dokumentaciju i u konačnici prati tijek i rezultat zahtjeva.

- Svake godine suočeni smo s tom situacijom i uvijek se izdaju upozorenja. Naime, građani samo apliciranje ne plaćaju i takve bi stvari trebali ignorirati – poručili su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu. Spornu stranicu koju smo pronašli na internetu nisu željeli komentirati, tek su ponovili – nema naplaćivanja. Naime svi oni koji se žele izboriti za vize svoje aplikacije ispunjavaju samostalno i to isključivo elektronskim putem na službenim stranicama veleposlanstva. Takva prijava posve je besplatna, a svaki pokušaj njene naplate je prevara.

- Neke kompanije navode da su ovlaštene od Vlade pa tako traže novac građana za popunjavanje formulara i garantiraju pismeni odgovor o rezultatima. Nijedna organizacija ni kompanija nije dobila dozvolu obavještavati građane jesu li dobitnici niti u kojem je statusu njihova viza – piše u službenom upozorenju koje je objavljeno gotovo na svim stranicama američkih veleposlanstava.

>> Poništeni rezultati lutrije za američke zelene karte

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.