SUĐENJE

Vejnović u Libiji naručivao hladnjak, a uvozio alkohol

Foto: Reuters/Pixsell
Vejnović u Libiji naručivao hladnjak, a uvozio alkohol
24.02.2010.
u 12:23
Jovan Vejnović u svoju je obranu kazao da je nevin i da je samo nastavio praksu nabave pića kakva je i prije njega postojala u Libiji
Pogledaj originalni članak

Jovan Vejnović, bivši veleposlanik RH u Libiji, kojemu se s Miroslavom Krpanom sudi da je u Libiji diplomatskim putem za Inu i Crosco nabavio 5088 litara pića, poručio je da je nedužan jer je samo nastavio s praksom nabave pića preko veleposlanstva kakva je postojala i prije njega i kakva je i dalje na snazi u mnogim veleposlanstvima.

“Mene je netko izvrgnuo medijskom linču, stavio mene i obitelj na stup srama, a sve sam radio u funkciji unapređenja bilateralnih odnosa i pozicije naših tvrtki”, branio se. Sucu Siniši Pleši odgovorio je kako Ina i Crosco nisu sami nabavljali alkohol za sebe “zato što je u Libiji zabranjen uvoz alkohola, za razliku od veleposlanstava”.

– Ali, ako veleposlanstvo može nabavljati alkohol, zašto u dokumentima piše da ste nabavili perilicu, hladnjak... – pitao je Krpanov odvjetnik.

– Hoćete reći da stvarno nije nabavljen hladnjak, čudio se sudac, a Vejnović je potvrdio “da to nije bio hladnjak nego piće”! Na pitanje zašto ambasada, ako već smije uvoziti piće, u narudžbama piše hladnjak pravdao se da je narudžba bila na arapskom.

Kada ga je sudac zaskočio znači li to da je praksa i da potpisuje nešto što ne razumije, ispravio se da mu je prevoditeljica rekla za narudžbu. Sud će provjeriti je li Libija potpisnica Bečke konvencije prema kojoj se diplomatska povlastica nabave pića odnosi na djelatnike veleposlanstva.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

OB
-obrisani-
12:34 24.02.2010.

Treba mu dodijeliti odličje jer je imao namjeru naučiti Libijce piti alkoholna pića i \"Badelu\" otvoriti tržište u Libiji u smislu Mesićevih laprdanja o njegovoj zasluzi za otvaranja tržišta širom svijeta (nesvrstanog) ! Za početak !

DU
Deleted user
12:39 24.02.2010.

U smjeru donjih nastojanja da se Libijce nauči što je to kapljica, predlažem Vladimira Šeksa za instruktora tih vještina. Dakako, pod formalnom izlikom da je hrvatski veleposlanik u Libiji!

DU
Deleted user
12:34 24.02.2010.

I susjedne države su se \"opekle\" na Libiji i njenom vodstvu. Sjećam se afere gdje je austrijski VoestAlpine gradio neku infrastrukturu u Libiji i onda je kuhar (austrijski, naravno) naručio da mu radnici koji su došli na smjenu donesu mak za makovnjaču. Pa su ih uhitili na aerodromu u Tripoliju pod izlikom da švercaju opijate iako je bilo očigledno da se taj navodni opijat može kupiti u svakoj srednjoeuropskoj samoposluzi. Međutim, proizvodi od maka su bili na indeksu libijskog režima i zaplet je morao rješavati tadašnji premijer Vranitzky izravno s Gadafijem. Dakako, smijala se cijela austrijska javnost Libiji tada prigodom te epizode kad su nevine radnike maltretirali istražitelji...