Stižu novine za 21. stoljeće

Večernji pokreće revoluciju: Pogledajte kako će od sada izgledati naše nedjeljno izdanje

Večernji pokreće revoluciju: Pogledajte kako će od sada izgledati naše nedjeljno izdanje
07.08.2020.
u 16:04
Donosimo novi koncept čitanja i uživanja u novinama. Veličinom najveće i temama najraznolikije, to su novine koje se zapravo sastoje od četverih novina pa će svatko pronaći nešto za sebe.
Pogledaj originalni članak

Nedjeljna su izdanja novina uvijek bila rezervirana za drugačiji, analitičniji, ali i ležerniji pristupom novinarstvu, a Večernji je list sada u tome otišao korak dalje. Od 9. kolovoza će, naime, čitatelje na kioscima dočekati sasvim novi koncept Večernjakove “nedjelje” koja će se od ostalih dana razlikovati sadržajem i formatom. Bit će to novine za dijeljenje, tematski raznolike, a sadržajno kvalitetne i inovativne, ističe glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

– Nova “Nedjelja” je novina za 21. stoljeće koja će se moći nositi s digitalnim svijetom. Iako imamo jaki rast portala Večernji.hr i platforme Večernji TV, svjesni smo da je tiskano izdanje i dalje naš nositelj – govori Klarić te objašnjava što će zapravo biti drugačije.

– To je nešto veći i širi format, a druga promjena jest to što će novine biti podijeljene u četiri lage, odnosno odvojena dijela od po 16 stranica. Prva će biti društveno-politička, drugu lagu otvara rubrika „Svijet“ s obzirom da smo poznati po vanjskopolitičkoj rubrici, treća laga je posvećena kulturi kojoj još više želimo dati na važnosti, a zadnja će se laga baviti sportom i kulturom življenja, odnosno putovanjima, arhitekturom, lifestyleom, vrtlarstvom... – ističe Klarić te dodaje kako novi format omogućuje puno veću slobodu i kreativnost uredničko-dizajnerskom timu.

– Ovaj uspravni format uistinu dopušta da se poigramo dizajnom, da fotografija dođe u prvi plan, ali otvara i prostor za kvalitetan tekst. To je format za ozbiljno novinarstvo, a lage na koje će novine biti podijeljene su već dugo svjetski trend u novinarstvu i čitatelji ih dobro prihvaćaju – govori pak Zoran Birman, art direktor Večernjeg lista koji stoji iza dizajna novog izdanja. Što se tiče sadržaja, uređivačka je palica u rukama Roberta Bubala, dosadašnjeg urednika Večernjakove “Nedjelje”.

– Nedjelja je izazovna jer čitatelji očekuju da ih taj dan ne zamaramo, da nismo konfliktni, da nemamo vrišteći senzacionalizam, ali da imamo laganu edukativnu notu – ističe Bubalo te zaključuje kako će čitatelj čim posegne za novom Večernjakovom “nedjeljom” znati da u ruci ima nešto drugačije. Glavna će priča u svakom broju biti veliki životni intervju neke značajne, zanimljive i inspirativne osobe, a tu je i tema broja koja je zamišljena ili kao ekskluzivna priča ili kao obrađivanje neke svakodnevne teme na sasvim nov način.

– Teme ponekad vape za dubljom analizom te nam je stoga cilj zagrebati ispod površine. Za prvi broj smo pripremili veliki intervju s Emilom Tedeschijem, a glavna tema nam je „Slavonija“ koju se većinom spominje u negativnom kontekstu, a mi smo sada ispričali drugačiju priču o Slavoniji koja može biti uzor, koja ima neke od najuspješnijih tvrtki, koja zapošljava… – govori glavni urednik Klarić te ističe kako je još jedna od novosti gostujući urednik koji će se izmjenjivati svaki mjesec. Oko prvog, dodaje, nije bilo dileme te je odabran legendarni televizijski urednik Miroslav Lilić.

– Velika mi je čast i odgovornost bila sudjelovati u odabiru tema za prvi broj te mislim da su u sve veoma zanimljive i aktualne – ističe. Što se tiče realizacije priča, okupljena je respektabilna ekipa koju čine novinari Večernjeg lista, ali i vanjski suradnici. Tako se u prvom broju mogu čitati Srđan Hebar, Sandra Veljković, Renata Rašović, Hassan Haidar-Diab...

– Gotovo dva tjedna rada posvetila sam toj temi o Slavoniji, tražeći, obilazeći i razgovarajući… Veći format tekstova pruža više prostora i za opsežnije analize, za kakve uglavnom nema dovoljno mjesta u dnevnom novinskom ritmu. Također, otvara se prostor i za životne priče i ispovijesti zanimljivih ljudi – govori novinarka Suzana Lepan Štefančić, autorica teme broja u prvom izdanju. Zoran Vitas, iskusni Večernjakov novinar koji prati znanstveni sektor ističe pak kolika je važnost davanja prostora edukativnim temama.

– Pisanje o znanosti nosi dodanu edukativnu vrijednost zbog koje, vjerujem, mnogi kupe novine i upravo zato se volim baviti time – govori Vitas. Također, stručnjaci iz raznih područja u nedjeljnom će izdanju imati svoje stalne kolumne.

– Moj će prilog novom licu "Večernjaka" nedjeljom biti nova serija popularno-znanstvenih tekstova pod naslovom "Preživljavanje: Priča o globalnom zdravlju". Ispričana kroz prizmu stalne borbe s bolestima, serija će objašnjavati kako je čovječanstvo uopće preživjelo do danas, te koji su najveći izazovi moderne medicine i javnog zdravstva u svijetu i što možemo očekivati od budućnosti – govori nam naš poznati znanstvenik Igor Rudan koji će imati stalnu kolumnu o znanosti. O stripu će pak pisati stručnjak Marko Šunjić, vlasnik izdavačke kuće Fibra.

– Strip nikada nije uživao veliki ugled u kulturnim krugovima, i ovo je uistinu neviđeno da će strip dobivati cijelu stranicu u novinama, to je veliki iskorak – ističe Šunjić te priznaje kako ima malu tremu zbog objavljivanja prvog teksta u novinama. Chef Filip Horvat ističe pak kako se raduje podučiti čitatelje više o gastronomiji i pokazati im da “nismo samo zemlja ćevapa i fast fooda”.. Od ostalih stručnjaka, stalni će politički kolumnist biti Davor Ivanković, gospodarstvo će komentirati Mislav Šimatović, o vanjskoj politici će pisati Tomislav Krasnec, o povijesti Zvonimir Despot, o sportu Mladen Miletić, o lifestyleu Vesna Blašković, o kazalištu Bojana Radović, o glazbi Hrvoje Horvat

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr