SUTRA U VEČERNJEM

Večernjakova konferencija: 'Ciljevi su Schengen, uvođenje eura i bolji rejting'

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Večernjakova konferencija: 'Ciljevi su Schengen, uvođenje eura i bolji rejting'
04.03.2019.
u 19:50
Uvjeren sam da će program koji smo pokrenuli u Slavoniji donijeti rezultate, istaknuo je Plenković.
Pogledaj originalni članak

Nitko od građana nije ni trepnuo, niti je to proračun osjetio, kad smo u prosincu i siječnju isplatili 2,8 milijardi kuna za jamstva brodogradilištima. Ovoj Vladi došlo je na stol sve što je moglo doći iz tranzicijskog razdoblja i mi smo to riješili bez prebacivanja tereta na građane, bez povećanja poreza, kazao je premijer Andrej Plenković koji protekle dvije godine vidi kao uspješno razdoblje u kojemu je njegova Vlada spriječila da Agrokor potopi sve oko sebe, dokapitalizirala Petrokemiju, platila stare dugove škverova, povećala plaće, smanjila nezaposlenost, spustila javni dug i očekuje povratak investicijskog rejtinga. Konferencija Hrvatska kakvu trebamo pridonijela je zajedničkom promišljanju o tome kakvu Hrvatsku želimo i promišljamo.

Plenković je poručio da je to, među ostalim, zemlja koja ima kvalitetnije obrazovanje, pravednije, solidarnije i tolerantnije društvo, djelotvornije pravosuđe i snažniju Hrvatsku u Europi i u svijetu. Za razliku od Večernjakova uvodničara Borisa Jokića koji je razočaran dosezima obrazovne reforme, premijer Plenković smatra da smo u obrazovanju napravili veliki napredak u odnosu na prije dvije godine.

– Reforma školstva omogućit će nove sposobnosti, vještine i znanja, razvijanje kritičkoga mišljenja, ali isto tako jačati naš identitet, jezik, vrijednosti, kulturu i povijest. Veliki iskoraci napravljeni su i u digitalizaciji i tehničkoj opremljenosti škola – istaknuo je premijer uvjeren da sustav nudi jednake mogućnosti za sve, a njegova Vlada radi na tome da smanji nejednakosti.

– Članstvo u EU zamišljeno je za zemlje poput nas, da kroz proces konvergencija taj razmak što brže smanjujemo. Te prave rezultate vidjet ćemo po meni na kraju idućeg desetljeća, ali oni će zasigurno doći – rekao je Plenković uvjeren da će s vremenom doći do pozitivnih promjena i u Slavoniji. Premda se premijer pohvalio da je u svom mandatu povećao plaće 424 kuna, a minimalnu još i više, oko 500 kuna, predsjednica je istaknula da je 3 tisuće kuna minimalne plaće premalo te iznijela stav da prosječna plaća ne bi trebala biti manja od 7500 kuna. To je otprilike za petinu više nego što su sadašnja prosječna primanja u zemlji.

>>Kompletan izvještaj s Večernjakove konferencije 'Hrvatska kakvu trebamo' pročitajte u tiskanom izdanju Večernjaka od utorka ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Macron piše za Večernji: Moramo zaštititi europske demokracije od cyber napada i manipulacija

>>Dubravka Hrabar: Hitno mijenjati obiteljski zakon i status socijalnih radnika

>>Hrvatska na sedativima: Lijekove za smirenje svaki dan uzima 10 posto stanovništva

>>Dalić uoči Azerbajdžana: Konačna odluka o Petkoviću nakon Benfice

Naslovnica

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

SK
Skviki
06:34 05.03.2019.

Trebali bi oni kod hrvatskih građana poboljšati rejting.

DU
Deleted user
23:16 04.03.2019.

Nitko nije ni trepnuo kaze,ja kazem da ljudi ne trepcu jer vec odavno zmire,kaze spasili su Agrokor,ja mislim da su covjeku oduzeli njegovo privatno vlasnistvo,ciljevi su mu schengen,euro,bolji rejting,nisu mu ciljevi place onima koji rade,neovisno sudstvo,sigurnost granice,znaci ustav nije vazan,ako on misli da je toliko pametan pa da samo on ima monol na istinu,vara se.Sto vise leti, bolje ce tresnuti,kad dodje vrijeme .

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:29 04.03.2019.

Ciljevi su, schengen uvođenje eura i bolji stranački rejting, ?.