ZDRAVSTVO Za imućnije jednokrevetni apartman od 20 kvadrata

Večernjak prvi u novouređenom odjelu rodilišta u čakovečkoj bolnici

21.11.2008.
u 16:48
Pogledaj originalni članak

Završila je obnova 35 godina starog rodilišta Županijske bolnice u Čakovcu, u koje će se ovih dana preseliti trudnice koje su za vrijeme radova započetih u kolovozu smještene na odjelu ginekologije i na katu iznad rodilišta, u bivšoj očnoj bolnici.

Sami izradili namještaj
U rađaoni dočekat ih će sobe primjerenije 21. stoljeću. Večernjak prvi donosi fotografije preuređenog odjela koji će biti otvoren u ponedjeljak. Potpuno je preuređen cijeli odjel rodilišta na kojem je 13 dvokrevetnih soba i jedan jednokrevetni apartman koji će se morati plaćati. Upravno vijeće još nije donijelo cjenik za apartman od 20 četvornih metara s priključkom za internet i plazma-televizorom. Sve ostale sobe imaju po dva kreveta, dok su dosad imale po tri. Između soba je kupaonica.

– Kabina za tuširanje odvojena je od WC-a. Nema prekidača za struju, a svjetlo i ventilacije pale se s pomoću senzora i automatski gase nakon 15 minuta. U sobama je stolić za presvlačenje i ormarić te umivaonik s termostatskom miješalicom. Sobe su prilagođene cjelodnevnom boravku djeteta s majkom, što je i bio cilj adaptacije – kaže Dragutin Ratajec, rukovoditelj djelatnosti tehničko-uslužnih poslova. Uređena je i dvokrevetna soba za trudnice koje su rodile carskim rezom.

U njoj su posebni kreveti na kotačiće, a postavljen je i sustav za opskrbu kisikom. Novost je i ambulanta za novorođenčad u kojoj će se, uz ostalo, bebama vaditi krv za laboratorijske pretrage. Zanimljivo je da su ormariće i drugi namještaj izraditi sami djelatnici tehničke službe, čime se uštedjelo na kupnji novog namještaja. Uređenje rodilišta stajalo je 700.000 kuna, od čega je 400.000 kuna izdvojio Grad Čakovec. Ravnatelj bolnice Dragutin Kopasić kaže da će se preseljenje obaviti idućeg tjedna, nakon otvorenja. Majstori su danas postavljali i montirali posljednje ormariće, a uskoro će se dopremiti i kreveti. Voditelj odjela ginekologije i porodništva Nino Škvorc ističe da će za desetak dana stići i dva stolića za rađanje, a za koji mjesec i dva nova kreveta za rađanje.

– Potreban nam je i novi ultrazvuk kojim bi se koristio samo naš odjel – kaže voditelj Odjela N. Škvorc. Uređenjem rodilišta zadovoljne su i trudnice pred kojima je porođaj.

Glanca se cijeli odjel
– Dosadašnji uvjeti, kako sam čula, stvarno su bili loši jer je šest žena dijelilo jednu kupaonicu – kaže trudnica koja na odjelu ginekologije čuva trudnoću. Čistačice su danas glancale sobe, kako bi u ponedjeljak cijeli odjel rodilišta sjao od čistoće.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr