komorska posla

Varga spriječio Komoru da sudi liječnicima

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Varga spriječio Komoru da sudi liječnicima
10.10.2015.
u 08:00
Zbog odbijenice Ministarstva zdravlja na statutarne izmjene odgođen je proces protiv osuđenih u aferi Farmal
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo zdravlja uskratilo je Hrvatskoj liječničkoj komori suglasnost na izmjene njezina Statuta čime je trenutačno izbjegnuto i procesuiranje liječnika iz takozvane afere Hipokrat pred Visokim časnim sudom Komore.

Riječ je, podsjetimo, o 364 obiteljska liječnika i ljekarnika koji su optuženi za primanje mita farmaceutske tvrtke Farmal čije su lijekove zauzvrat propisivali. Većina optuženih, njih 313, sudski se nagodila. Svi oni stoga imaju pravomoćnu sudsku presudu zbog čega im, izmjenama pravilnika Komore, slijedi i postupak pred komorskim Sudom zbog nedostojnosti obavljanja liječničkog poziva. Tim je izmjenama tako bez licencije i posla moglo ostati gotovo 300 obiteljskih liječnika, ali i stotine tisuća njihovih pacijenata bez odabranih liječnika.

Ministar Varga odbijenicom na izmjene spriječio je ili, bolje rečeno, odgodio takav scenarij. Situacija je to koja, nadalje, odražava odnos u samoj Hrvatskoj liječničkoj komori između njezina novog vodstva i liječnika primarne zdravstvene zaštite. Na toj su relaciji konstantna neslaganja pri donošenju komorskih odluka pa tako i u slučaju tih izmjena.

>> 'Farmalovi lijekovi su jeftiniji i zato smo ih propisivali'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

NV
novo vriijeme
09:51 10.10.2015.

Kako je Ministar koji spriječava postupke u liječničkoj komori protiv pravomoćno osuđenih liječnika pomogao medicini, poštenim liječnicim i kakvu je poruku poslao javnosti: drpajte od farmaceutskih tvrtki "crne" novce i licence su vam sigurne. Kakav debakl Milanovićeve politike "vidi kako smo pošteni" . Uostalom tko kaže da bi izgubili licencu, možda bi samo dobili opomenu ali tada bi imali osjećaj da živimo u pravnoj državi, bio bi to doista neobičan osjećaj.

OB
ObrenM
08:20 10.10.2015.

Lopov podrzava lopove.

BU
Bulaba
08:27 10.10.2015.

"Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da se u iduća dva tjedna u Hrvatskoj očekuje, prema neslužbenim procjenama, više od 20 tisuća migranata"....jadničak, promašio je za samo 700%. Kapacitet kao i Grčić, Ostojić i Milanović, zapravo je nejasno kako s takvim mozgom uopće može održavati ravnotežu.