U KINU GALERIJA

Varaždinski filmoljupci dobivaju svoju kinoteku

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Varaždinski filmoljupci dobivaju svoju kinoteku
09.10.2013.
u 11:01
Kinotečni program u Kinu Galerija starta već sutra u 18 sati, i to projekcijom francuskog klasika Demoni
Pogledaj originalni članak

Ljubitelji filmske klasike napokon će doći na svoje i u Varaždinu. Naime, nakon mnogo godina ovaj će grad dobiti svoju inačicu kinoteke gdje će jednom tjedno (u početku svaka dva tjedna) moći pogledati neko od vrhunskih ostvarenja sedme umjetnosti.
Za sve su zaslužni entuzijasti i, u prvom redu, zaljubljenici u film iz varaždinske udruge Variete, koja se bavi promicanjem filmske kulture. Udrugu su osnovali prije godinu dana, ali bez adekvatnog prostora bilo je teško organizirati program kinoteke. Rješenje se pojavilo u vidu kina Galerija (nekadašnje kino Gaj), koje je na upravljanje od Grada dobio Filmsko-kreativni studio Vanima, a koji suradnjom s udrugom Variete dalje obogaćuje sadržaje nekada kultnog gradskog kina. Kinotečni program u Kinu Galerija starta već sutra u 18 sati, i to projekcijom francuskog klasika Demoni.

Entuzijazam

- Film je režirao Henri-Georges Clouzot, jedan od meni najdražih redatelja, koji nije toliko popularan, ali je definitivno po kvaliteti jedan od najvećih - kazao nam je predsjednik udruge Variete, Goran Plantak.
Dodao je kako će upravo zato za posjetitelje prije svakog filma biti organizirana i kratka uvodna predavanja.
- Nije poanta samo prikazivati filmove, već propagirati filmsku kulturu, a uvijek postoji mogućnost da preko toga dođe i do nečeg većeg, možda čak i razvoja nekog budućeg umjetnika ili nečeg sličnog - pojašnjava Plantak koji su zapravo motivi nekolicine entuzijasta iz udruge za pokretanjem ovakvog programa u Varaždinu.
- Vjerujem da Varaždin kao grad kulture ima i svoju filmsku publiku, no isto tako vjerujem i da su se ljudi već lagano odviknuli od odlazaka u kino i zato ćemo se truditi kvalitetnim sadržajima, diskusijama i predavanjima ih privući u što većem broju - kaže Plantak.

Francuski antijunak

Inače, prvi službeni kinotečni ciklus, nakon sutrašnjeg svečanog otvorenja, počinje 20. listopada i to pod nazivom Francuski antijunak. U sklopu prvog ciklusa filmoljupci će moći pogledati filmove koje su režirali veliki Jean-Luc Godard, Marcel Carné, Jean-Pierre Melville i drugi.
U vrijeme kada film sve više postaje roba kao i svaka druga, inicijativa za puštanje filmova iz vremena kada su redatelji još i imali što za reći je - hvalevrijedna.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.