STRAŠNO!

Vapaj s juga Hrvatske: 'Ovo je stvarna slika morskog dna'

Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
09.06.2020.
u 13:05
– Čišćenje se organizira na površini oko 1500m2 i 7 m dubine, a ovo je nažalost stvarna slika morskog dna u Moluntu. Bojimo se i pomisliti koliko je toga na većim dubinama diljem Jadrana – istaknula je Klara Ljubenko, organizatorica akcije
Pogledaj originalni članak

Već je poznata stvar da smeće bačeno u albanske rijeke završava u moru koje ga na nosi do hrvatskog podmorja. Zastrašujući prikazi otoka smeća obično se pojave na površini nošeni snažnim jugom i strujama te izazovu zgražanje građana, no nažalost kad to isto smeće potone na dnu jedino se za njega pobrinu lokalni ronioci koji se kontinuirano udružuju i nastoje barem malo smanjiti količinu plastike na dnu. 

Problem se i javlja što se plastika u moru ne razgrađuje, već se usitnjuje i tako ulazi u prehrambeni lanac riba, pa tako i ljudi. 

Slike koje je objavio Morski.hr pokazuju samo manji dio podmorja koji je dobro vidljiv upravo jer se nalazi u plićem području. Ronilački centar “Sea Star” iz Molunta organizira ekološku akciju čišćenja podmorja.

Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr
Foto: Morski.hr

– Mjesto Molunat, zbog svog geografskog položaja na udaru je najjačih vjetrova, jer je na otvorenom moru. Samim tim, svake godine sve veća količina smeća dopluta na plaže, a veliki dio i potone. Specifično je da djeluju morske struje te se to smeće nakuplja na određenu lokaciju u uvali. Ovim putem pozivam sve dobrovoljce da nam se pridruže, a posebice ljude iz ronilačkog svijeta, klubove i ronilačke centre u EKO akciji, koja će se održati u mjestu Molunat 27. lipnja 2020 godine – poručila je Klara Ljubenko, organizatorica akcije i vlasnica ronilačkog centra.

Navela je da se okupljaju u 8 h na lokalitetima ronjenja.  Također, za sve one koji ne rone biti će organiziran program sakupljanja smeća s plaža i otoka. Nakon akcije, organizatori će svim dobrovoljcima zahvaliti na sudjelovanju te će biti organizirana zakuska u restoranu “Lancana”.

– Čišćenje se organizira na površini oko 1500 m2 i 7 m dubine, a ovo je, nažalost, stvarna slika morskog dna u Moluntu. Bojimo se i pomisliti koliko je toga na većim dubinama diljem Jadrana – istaknula je.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

PR
PrimoracRi
14:51 09.06.2020.

Albaniju sankcionirati preko instrumenata EU.

Avatar Dars
Dars
13:39 09.06.2020.

Albaniju treba zaustaviti na putu u EU dok ne riješe bacanje smeća u rijeke i more.

DA
Dak1959
13:45 09.06.2020.

Strašno !