zbog budućih izbora

Vandoren: Hrvatska hitno treba provesti reviziju popisa birača

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Vandoren: Hrvatska hitno treba provesti reviziju popisa birača
07.02.2012.
u 22:21
Revizija popisa važna je stoga što će se 2013. u Hrvatskoj morati provesti izbori za Europski parlament, ali i redovni lokalni izbori.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska hitno treba provesti reviziju popisa birača, kazao je na danas šef delegacije EU u Zagrebu Paul Vandoren hrvatskom ministru uprave Arsenu Bauku. Revizija popisa važna je stoga što će se 2013. u Hrvatskoj morati provesti izbori za Europski parlament, ali i redovni lokalni izbori.

Popisi birača već su ranije bili meta kritika Bruxellesa. Još 2007. Hrvatsku se kritiziralo zbog nerješenog problema prebivališta koje je temelj upisa u birački popis. Tri godine kasnije, u godišnjem izvješću o napretku Hrvatske, Europska komisija je u kontekst predsjedničkih izbora, uz potrebu usklađivanja izbornog zakonodavstva, reforme izbornih tijela, zatražila i ažuriranje biračkog popisa.

Nesređeni popisi birača bili su u žarištu interesa nakon nedavnog referenduma o ulasku Hrvatske u EU, a usporedba sadašnjih i «sređenih» podataka otkriva drastične razlike. Prema službenim podacima, na biračka mjesta je izašlo 43,5 posto birača. No, izbaci li se podatak o dijaspori, koja je bila izuzetno nezainteresirana za referendum, postotak se penje na 47, 5 posto, pisao je tada Večernji list. Ako se k tomu uzmu u obzir samo punoljetni građani koji žive u RH, a takvih je - prema procjenama rezultata popisa stanovništva iz 2011. - 3,176 milijuna, postotak se drastično mijenja i izlaznost iznosi čak 61,28 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 82

KO
korisnik2
11:23 08.02.2012.

@comparator po toj logici i srbe ne zanima hrvatska. izgleda da samo paula vandorena zanima hrvatska. lol.

VI
vidum
11:56 08.02.2012.

Na parlamentarne izbore izašlo3 milijuna ili 59% birača! N a referendum izašlo 2 milijuna ili 61% birača. A, ja budala mislio da se ponešto razumijem u matematiku!

XY
xyzzyx
23:22 07.02.2012.

Kao da mi to ne znamo...Samo sad ne znamo di nam je glava, a di rep, ne znaš kaj bi prije spašavao nakon svih ovih štetočina zadnjih 20 godina..