Van Rompuy pohvalio hrabrost J. Kosor i B. Pahora

Foto: AFP
Van Rompuy pohvalio hrabrost J. Kosor i B. Pahora
01.12.2009.
u 16:38
Podsjetivši na hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum predsjednik EV-a naveo ga je kao vrlo dobar primjer rješavanja otvorenih pitanja na europski način.
Pogledaj originalni članak

LJUBLJANA - Prvi dan stupanja na snagu Lisabonskog ugovora koji je članicama EU donio i šefa EU novoimenovani je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy započeo danas u Ljubljani gdje se sastao sa slovenskim predsjednikom Danilom Türkom i premijerom Borutom Pahorom.

Naglasivši da će se u svom radu rukovoditi načelima »dijaloga, jedinstva i akcije« Van Rompuy je nakon susreta sa slovenskim državnicima upozorio i na važnost konzultacija o svim političkim pitanjima među kojima su buduća europska sigurnosna arhitektura i položaj zapadnog Balkana.

- Jako mi je važno da s kolegama iz Vijeća EU i neformalno razgovaram o najvažnijim stvarima koje će idućih mjeseci biti na dnevnom redu - kazao je Van Rompuy.

Podsjetivši na hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum, predsjednik EV-a ga je naveo kao vrlo dobar primjer rješavanja otvorenih pitanja na europski način. Van Rompuy u tome vidi dokaz političke hrabrosti dvoje premijera.

Objasnivši da Hrvatskoj sporazum omogućava nastavak pristupnih pogađanja, ali je i važan signal zapadnom Balkanu, predsjednik EV-a je dodao da sa zadovoljstvom očekuje ratifikaciju arbitražnog sporazuma u parlamentima Slovenije i Hrvatske.

Govoreći o glavnim temama koje stoje pred predsjednikom EV-a Van Rompuy je pored zapadnog Balkana i Afganistana te odnosa s Ruskom federacijom, s kojima se vanjskopolitičke teme vraćaju na dnevni red EV-a, naglasio i važnost energetske politike.

U razgovoru s premijerom Pahorom naglašena je i uloga socijalne politike te izražena osjetljivost na potrebne socijalne reforme koje su od ključne važnosti za sve članice EU koje se bore sa sadašnjom krizom. Govoreći o klimatskim promjenama i skorašnjoj konferenciji u Kopenhagenu Van Rompuy i Pahor se zalažu za jasnu poruku s tog skupa.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

OB
-obrisani-
20:51 01.12.2009.

Vrlo dobar način rješavanja pitanja na europski način.Ovaj očito nema pojma o čemu priča.Ako mu je europski način pritisak , ucjena jedne eu članice prema ne-eu članici i još k tome susjednoj zemlji onda neka taj europski duh stavi znaš gdje!

BT
bili-tartuf
01:01 02.12.2009.

ma reka je ono cá mu je reka Séf Njegovoga Kabineta Slovenac-Ciril Stokelj,..a, ....bolje da je izjavija : Politika je kurba..!!

MM
Mladen Miletić
20:22 01.12.2009.

Van Rompuy pohvalio hrabrost J. Kosor i B. Pahora, jel tako nešto da učine njih dvoje i stvarno je hrabrost zamislite šta bi bilo da se dozna šta oni rade-potajno... To bi bio njima značilo smrtna presuda ipak su hrabri !