DANAS U VEČERNJEM

Uzbuna na tržištu rada: Hrvatskoj treba još 16 tisuća stranih radnika

Foto: VL
Uzbuna na tržištu rada: Hrvatskoj treba još 16 tisuća stranih radnika
29.03.2017.
u 00:00
Metalci poručuju: Dajte nam 1000 eura mjesečno i vraćamo se
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je oglašeno 26 tisuća slobodnih radnih mjesta. Listu najtraženijih predvode kuhari, prodavači, čistačice, pomoćni kuhari i kuhinjski radnici, a slijede ih vozači, diplomirani ekonomisti, zidari i medicinske sestre!

Bez obzira na to što je država dala zeleno svjetlo za sedam tisuća stranaca, tvrtke ne smanjuju pritisak za nove kvote, a urgentno je stanje u brodogradnji, strojogradnji, građevini i prijevozu! Prema procjenama poduzetnika, posla ima za još 16 tisuća stranaca! HUP se uz to žali da presporo dobiva suglasnosti i za odobrene kvote te traži da se mijenjaju pravila za strance.

Čak i šef sindikata metalaca Vedran Dragičević navodi da je upitna realizacija 1,5 milijardi eura ugovorenih poslova u brodogradnji. Procjenjuje se da je zadnjih sedam-osam godina otišlo oko 20 tisuća metalaca koji su našli posao u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i skandinavskim zemljama. Da se vrate, svi bi mogli naći posao kod kuće!

>>Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede

Foto: VL

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Ministrica protiv deklaracije: To je politička inicijativa

>>Ružica Vukovac: Zaslužila sam mjesto državne tajnice. Most mi je to obećao

>>Otkrijte znate li voziti bicikl u gradu

Velika nagradna igra - još se stignete uključiti: Osvoji 48 bajkova uz Večernjak

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

DU
Deleted user
21:55 28.03.2017.

Iz kojeg bi se razloga metalski radnik vračao u Hrvatsku raditi za par tisuća kuna kada u Europi dobije par tisuća Eura za siću može kupiti super auto posebno u Austriji. Osigurana mu je stalna plača bez da ga poslodavac iskorištava zajedno sa državom. Ovi iz HUP-a ne trebaju radnika, nego nekoga tko im bude radio za sitniš i kome mogu ostati dužni par plača, to je moje vlastito iskustvo sa poslodavcima iz Hrvatistana.

Avatar kenj@c
kenj@c
21:08 28.03.2017.

povećajte plaće.škrci jedni.nikad va dosta, uvijek gladni novaca

Avatar Olujni
Olujni
23:21 28.03.2017.

A koja bi to sirotinja pristala doći raditi za ovu bijedu od HR plaće? Takve nećemo niti u Africi pronaći!