Kolumna

Uz strogo kažnjavanje potrebno je i nagraditi uzorne vozače

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Uz strogo kažnjavanje potrebno je i nagraditi uzorne vozače
01.08.2019.
u 15:08
Provedba novih kazni ovisit će i o sudovima koji su dosad u puno slučajeva bili preblagi
Pogledaj originalni članak

Drastične kazne za prometne prekršaje koje su danas u Hrvatskoj stupile na snagu apsolutno su potrebne. Nažalost, kod nas previše ljudi gine u prometnim nesrećama, po tome smo u samom vrhu u EU, od nas su gore samo Rumunjka, Bugarska i Letonija. Hrvatska na milijun stanovnika, prema podacima za prošlu godinu, ima 77 poginulih u prometnim nesrećama. Prosjek EU je pak 49 poginulih na milijun stanovnika.

Mi smo tako još uvijek jako daleko od zemlja koje imaju najmanje poginulih na milijun stanovnika i koje su mnogima uzor. U Velikoj Britaniji to je 28, u Danskoj 30, u Irskoj 31, a u Švedskoj 32 poginula na milijun stanovnika. Ohrabrujuće je da statistika za prvih šest mjeseci ove godine pokazuje da je manje poginulih na hrvatskim cestama u odnosu na isto razdoblje lani. A tome je sigurno pridonijela i najava novih, strožih kazni za prometne prekršaje. Ali provedba novih kazni ovisit će i o sudovima koji su, nažalost, dosad u puno slučajeva bili previše blagi prema počiniteljima najtežih prometnih prekršaja.

Tako je kod nas moguće da vozač koji pregazi pješaka na pješačkom prijelazu ne provede zbog toga nijedan dan u zatvoru. Prometna kultura u Hrvatskoj je na niskoj razini i osim “batine” za njeno unapređenje potrebno je poraditi i na edukaciji, pogotovo djece i mladih. U Švedskoj primjerice, kad dijete sjedne na zadnje sjedalo u automobilu, automatski uzima pojas i veže se. U Hrvatskoj čak ni mnogi odrasli ne znaju treba li se osoba koja se vozi na stražnjem sjedalu vezati!? A da ne govorimo o tome ni da mnogi i vozači i suvozači u Hrvatskoj ne koriste sigurnosni pojas. Usto, trebalo bi ozbiljno razmisliti i o uvođenju mjera stimulacije za uzorne vozače, a što predlažu neki prometni stručnjaci poput Željka Marušića.

A to bi značilo da oni koji u određenom razdoblju nemaju nijedan prometni prekršaj dobiju popust ili budu oslobođeni davanja kod registracije i plaćanja poreza na vozilo. Osim straha od kazne, to bi bio svakako još jedan doprinos smanjenju broja prometnih nesreća.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.